Доступність посилання

ТОП новини

Шольц порадив Ізраїлю «сприяти деескалації в регіоні» після атаки Ірану


Олаф Шольц назвав успіхом, «який не варто втрачати», вдалий захист від близько 300 іранських безпілотників і ракет
Олаф Шольц назвав успіхом, «який не варто втрачати», вдалий захист від близько 300 іранських безпілотників і ракет

Після атаки Ірану на Ізраїль за допомогою безпілотників і ракет, німецький канцлер Олаф Шольц порадив Ізраїлю «сприяти деескалації в регіоні».

Під час візитку до Шанхаю, він назвав успіхом, «який не варто втрачати», вдалий захист від близько 300 іранських безпілотників і ракет.

«Звідси наша порада – зробити власний внесок і сприяти деескалації», – сказав глава німецького уряду.

Канцлер також звернувся до Ірану, зазначивши, що його перша відкрита атака на територію Ізраїлю була «поганою ескалацією», якої не повинно було відбутися.

«Іран не може продовжувати поводитися таким чином», – сказав канцлер Німеччини.

Після відбиття іранської атаки на Ізраїль, у тому числі завдяки силам США, Франції та Британії, «на Заході почали лунати заклики до Ізраїлю не розпалювати конфлікт ще більше».

Раніше американські ЗМІ з посиланням на високопосадовців у Білому домі повідомили, що президент США Джо Байден у розмові з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу сказав, що Сполучені Штати не братимуть участі в якихось наступальних операціях проти Ірану. При цьому він запевнив Нетаньягу, що США віддані захисту Ізраїлю. Сполучені Штати брали участь у відбитті атаки на Ізраїль минулої ночі.

Армія оборони Ізраїлю повідомила, що 99% всіх ракет і безпілотників, запущених Іраном, – загалом понад 300 – були збиті, причому більша частина – поза територією Ізраїлю. В обороні брали участь сили ППО, у тому числі системи «Залізний купол» та «Праща Давида», а також винищувачі армії Ізраїлю та військові кораблі США та Великої Британії.

До оборони приєдналися і збройні сили Йорданії, через повітряний простір якої ракети та дрони летіли на Ізраїль. Ізраїль заявив про те, що незначні збитки були завдані одній військовій базі в пустелі Негєв. Жертв немає, кілька людей постраждали.

Іран заявив, що вразив усі намічені військові цілі в Ізраїлі. Підтверджень цим повідомленням немає, і багато коментаторів зазначають, що відбиття масованого удару стало успіхом ППО Ізраїлю та його союзників.

Ізраїльський кабінет у неділю обговорював можливі варіанти відповіді Ірану. За повідомленнями ЗМІ, прихильники жорсткої лінії виступають за удари безпосередньо по об’єктах в Ірані. Як стверджує газета The New Times, подібний удар готувався, але був скасований або відкладений після телефонної розмови між Нетаньягу і Байденом, мабуть, з урахуванням думки американської сторони і не в останню чергу тому, що іранська атака не завдала Ізраїлю суттєвої шкоди. Видання посилається на джерела, офіційно про це не повідомлялося.

Форум

XS
SM
MD
LG