Доступність посилання

ТОП новини

Теніс: Даяні Ястремській відмовилися зняти тимчасовий недопуск до змагань


Даяна Ястремська заперечує, що вживала заборонений препарат
Даяна Ястремська заперечує, що вживала заборонений препарат

Українській тенісистці Даяні Ястремській відмовилися зняти тимчасовий недопуск до змагань, накладений на неї 7 січня на час розслідування через виявлений у її аналізах заборонений допінг, повідомила 23 січня Міжнародна федерація тенісу.

Таке рішення ухвалив голова Незалежного трибуналу, призначеного для розгляду її заяви, мовиться в повідомленні.

Це рішення можуть оскаржити в Спортивному арбітражному суді сама Ястремська, Всесвітнє антидопінгове агентство і Національний антидопінговий центр України, заявили в федерації.

Ястремська на цей час іще не реагувала на це повідомлення.

Рішення не допускати 20-річну тенісистку до змагань із 7 січня МФТ оприлюднила того ж дня. За тим повідомленням, в аналізі сечі, який тенісистка здала поза змаганнями 24 листопада 2020 року, виявили продукти метаболізму местеролону – забороненого препарату з групи анаболіків. Позитивні тести на такі препарати означають обов’язкове усунення від змагань.

Як мовилося в тому повідомленні, Ястремську звинуватили в порушенні антидопінгових правил іще 22 грудня 2020 року і ще тоді ж ухвалили рішення тимчасово усунути її від змагань, яке набуло чинності 7 січня.

Сама Ястремська тоді ж оприлюднила заяву у відповідь, в якій «твердо» заявила, що ніколи не використовувала ніяких речовин для поліпшення показників чи заборонених речовин.

Як заявила тенісистка, вона вражена й шокована, особливо ж тому, що за два тижні до того тесту, 9 листопада, здавала ще один такий тест на турнірі в Лінці, і він був негативним – а після того турніру, останнього в 2020 році, вона припинила займатися тенісом, щоб відпочити перед новим сезоном. Таким чином, випливає з її слів, їй просто не було б сенсу вживати препарат.

Як писала Ястремська в своїй заяві, враховуючи це і дуже низьку концентрацію продуктів метаболізму местеролону, виявлену в її сечі, вона порадилася з фахівцями, які вважають, що такий результат відповідає можливому забрудненню її зразка для аналізу. Крім того, сказала вона, їй повідомили, що местелорон призначають як ліки чоловікам, а для жінок його вживання не радять через шкідливі наслідки.

«Ви розумієте, що через конфіденційність процедур я не зможу на цій стадії подавати більше ніякої інформації. Але я зараз працюю зі своєю командою, і запевняю вас, що я дуже рішуче налаштована зробити все, щоб очистити своє ім’я», – наголосила вона.

Даяна Ястремська в січні 2020 року досягла найвищого наразі показника в своїй тенісній кар’єрі, ставши 21-ю за рейтингом Жіночої тенісної асоціації, а її найкращим місцем у турнірах серії «Великого слему» був вихід у четверте коло на Вімблдоні 2019 року. Вона здобула три титули Жіночої тенісної асоціації в одиничних іграх.

Тим часом цього місяця вже почався тенісний сезон 2021 року, зокрема турнір Жіночої тенісної асоціації в Абу-Дабі в Об’єднаних Арабських Еміратах. А 8 лютого починається перший значний чемпіонат цього року, Australian Open.

XS
SM
MD
LG