Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закони про основи національного спротиву та збільшення чисельності ЗСУ


Чисельність Збройних сил України буде дозволено збільшити на 11 тисяч військових
Чисельність Збройних сил України буде дозволено збільшити на 11 тисяч військових

Верховна Рада на засіданні у п’ятницю визначила правові та організаційні основи національного спротиву. За президентський законопроект №5557 у другому читанні та в цілому проголосували 313 народних депутатів.

Згідно із законопроєктом, національний спротив є складовою частиною комплексної оборони держави. Керівництво національним спротивом здійснює верховний головнокомандувач Збройних сил – президент України. Законопроєкт передбачає можливість створювати добровольчі формування територіальних громад, яким дозволено використовувати власну мисливську зброю.

Автори законопроекту пропонують, що ведення руху опору здійснюватиметься з настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2022 року

Крім того, Верховна Рада також підтримала законопроект №5558, який збільшує чисельність Збройних сил України на 11 тисяч військовослужбовців у зв’язку з ухваленням закону «Про основи національного спротиву», доводячи загальну чисельність ЗСУ до 261 тисяч осіб. За відповідний законопроєкт у другому читанні проголосували 325 народних депутатів.

У супровідних документах до законопроєкту зазначено, що для реалізації законопроєкту лише у 2022 році – з моменту набрання документом чинності – необхідно 2,5 мільярда гривень бюджетних коштів.

Законопроєкт про основи нацсопротиву та збільшення чисельності ЗСУ в першому читанні Рада ухвалила в червні.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG