Доступність посилання

ТОП новини

США дотримуватимуться положень договору про РСМД до кінця його дії – Пентагон


Виконувач обов’язків міністра оборони США Марк Еспер, Брюссель, Бельгія, 27 червня 2019 року
Виконувач обов’язків міністра оборони США Марк Еспер, Брюссель, Бельгія, 27 червня 2019 року

США дотримуватимуться положень договору про ракети середнього і меншого радіусу дії до останньої хвилини його чинності. Про це 27 червня після зустрічі учасників НАТО в Брюсселі заявив виконувач обов’язків міністра оборони США Марк Еспер.

Керівник Пентагону заявив, що Росія є підбурювачем агресії в Європі. За словами Еспера, військовий союз має бути готовий до відповіді на дії Москви. Марк Еспер також зазначив, що США розробляють звичайні неядерні ракети, які мають властивості ракет середнього радіусу дії, і ця зброя стане елементом європейської системи протиракетної оборони.

Еспер повідомив, що Росія розвиває потенціал у космосі та кіберпросторі. За інформацією американської сторони, в 2020 році Москва витратить 28 мільярдів доларів на модернізацію ядерних ракет різного базування. Раніше глава Пентагону сказав, що США не планують розміщувати в Європі ядерну зброю.

СРСР і США підписали договір про ліквідацію ракет середнього і меншого радіусу дії в 1987 році. З 1988 року в Європі не було балістичних і крилатих ракет, здатних пролетіти відстань від 500 до 5 тисяч 500 кілометрів.

У лютому США розпочали процедуру виходу з угоди. У Вашингтоні вважають, що прийнята на озброєння Росією ракета «Новатор» порушує умови домовленостей. Москва відкинула звинувачення і також призупинила участь в договорі. У НАТО неодноразово закликали Росію до дотримання договору і ліквідації ракет, які не відповідають угоді.

XS
SM
MD
LG