Доступність посилання

ТОП новини

США підтвердили затримку постачання боєприпасів Ізраїлю


Міністр оборони США Ллойд Остін
Міністр оборони США Ллойд Остін

Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив, що Сполучені Штати зупинили постачання Ізраїлю однієї партії боєприпасів великої потужності – на тлі побоювань Вашингтона щодо військової операції Ізраїлю у місті Рафах на півдні Сектора Гази.

Про те, що США зупинили частину постачання озброєнь Ізраїлю, раніше з посиланням на джерела повідомляло видання Axios. Пізніше повідомлення підтвердили The New York Times та Associated Press, також із посиланням на джерела.

На слуханнях у комітеті Сенату з питань асигнувань 8 травня Остін заявив: «Оцінивши ситуацію, ми зупинили постачання однієї партії боєприпасів великої потужності. Ми ще не ухвалили остаточного рішення щодо того, як діяти далі з цією партією» (цитата за Reuters).

За словами очільника Пентагону, адміністрація Байдена виступає проти можливої операції Ізраїлю в Рафаху, побоюючись за долю палестинського цивільного населення.

Зупинення відправлення однієї партії боєприпасів підтвердив і представник Держдепартаменту. Він також зазначив, що йде «оцінка» інших постачань Ізраїлю, не навівши подробиць.

Повідомляється, що припинено передачу Ізраїлю 1800 бомб масою 2 тисячі фунтів (907 кг), а також 1700 бомб масою 500 фунтів (приблизно 227 кг). Вони входять до ухваленого Конгресом пакету допомоги Ізраїлю, а до поставок, схвалених раніше. Рішення про зупинення постачання, як повідомляється, було ухвалено минулого тижня за участю президента Джо Байдена.

Минулого тижня Ізраїль ще не проводив операцію в Рафаху. Цього понеділка, після того, як черговий раунд переговорів про можливе припинення вогню в Каїрі не дав результатів, ізраїльські військові закликали евакуюватися мешканців кількох районів Рафаха, заявивши, що там відбудеться операція проти угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС). Згодом розпочалися бомбардування. Ізраїльські військові також зайняли КПП «Рафах» на кордоні з Єгиптом із боку Гази. Вуличні бої в самому місті поки що не відбуваються.

Ізраїль розпочав бойову операцію в Газі після нападу угруповання «Хамас» на південь країни 7 жовтня. Тоді було вбито понад 1200 мирних жителів, понад 250 людей було взято в заручники та вивезено до Гази. Ізраїль заявив, що його мета – повне знищення «Хамасу». Рафах ізраїльська влада називає останнім оплотом джигадистів.

США застерігали Ізраїль від проведення бойової операції на півдні Гази. Вашингтон звертав увагу, що в Рафаху перебуває близько мільйона біженців із інших районів Гази.

Багато країн звинувачують Ізраїль у надмірній жорстокості щодо мирних громадян. За даними підконтрольного «Хамасу» МОЗ Гази, з жовтня в секторі загинули близько 35 тисяч палестинців (незалежного підтвердження ці цифри не мають). Ізраїльські військові заявляють, що атакують виключно інфраструктуру угруповання, і стверджують, що «Хамас» розміщує свої обʼєкти у густонаселеній забудові, використовуючи мирне населення як живий щит.

Форум

XS
SM
MD
LG