Доступність посилання

ТОП новини

США і ОБСЄ вимагатимуть від Росії розслідувати порушення прав в Чечні


Чеченський активіст Оюб Тітієв, який перебуває за ґратами, як стверджують правозахисники, за сфабрикованими звинуваченнями
Чеченський активіст Оюб Тітієв, який перебуває за ґратами, як стверджують правозахисники, за сфабрикованими звинуваченнями

США разом з Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) вимагатимуть від Росії розслідувати повідомлення про позасудові розправи, тортури, незаконні затримання та інші порушеннях прав людини в російському регіоніЧечні. Про це повідомив на брифінгу 1 листопада офіційний представник Держдепартаменту Роберт Палладіно.

За його словами, Сполучені Штати приєдналися до групи з 16 країн, які закликали використовувати для цього розслідування Московський механізм ОБСЄ. Він був створений на конференції з прав людини в Москві в 1991 році для проведення короткострокових місій зі встановлення фактів конкретних порушень прав людини. На сьогодні Московський механізм використовувався тільки сім разів, у Росії це перший випадок.

Сполучені Штати та інші країни ОБСЄ неодноразово чинили тиск на Росію, вимагаючи розслідувати «тривожні повідомлення» про незаконні дії в Чечні проти представників ЛГБТ-спільноти, правозахисників і неурядових організацій, заявив Палладіно.

Деякі країни зажадали від Москви притягнути до відповідальності винних у таких порушеннях і зловживаннях. Однак Росія не змогла дати змістовну відповідь на неодноразові прояви стурбованості з боку міжнародного співтовариства, тому Вашингтон спільно з європейськими партнерами має намір викрити порушення прав людини в Росії, зазначив представник Держдепартаменту США.

Із заявою виступили також голова Гельсінкської комісії США сенатор Роджер Вікер і член комісії, сенатор Бен Кардін. Вони вважають, що вже давно настав час для авторитетного, незалежного розслідування порушень прав людини в Чечні.

ОБСЄ не може ігнорувати повідомлення про насильницькі зникнення, тортури та інші «кричущі злочини». Безкарність за такі злочини створює все більш небезпечну і нестабільну обстановку в регіоні, який уже переповнений насильством, тероризмом і страхом, ідеться в заяві. Американські сенатори закликали уряд Росії співпрацювати з місією ОБСЄ зі встановлення фактів порушень прав людини в Чечні.

Про зникнення людей і позасудові розправи в Чечні, а також про переслідування і вбивства геїв у цьому російському регіоні неодноразово писало незалежне російське видання «Новая газета». Російські та міжнародні правозахисні організації закликали до розслідування дій влади Чечні.

XS
SM
MD
LG