Доступність посилання

ТОП новини

США таємно передали, а ЗСУ вже застосували ATACMS дальністю до 300 км – Reuters


Застосування ракет ATACMS, ілюстративне фото
Застосування ракет ATACMS, ілюстративне фото

США таємно передали Україні ракети ATACMS із радіусом дії до 300 кілометрів, включивши їх до пакета допомоги на суму 300 мільйонів доларів, який Джо Байден затвердив 12 березня, пише агенція Reuters із посиланням на неназваного американського чиновника.

За його словами, Україна вперше застосувала ці ракети 17 квітня, завдавши удару по військовому аеродрому в окупованому Криму. Видання Politico пише, що далекобійні ракети були застосовані вже двічі. За словами чиновника, на якого посилається Politico, ще одного удару було завдано «зовсім недавно» по розташуванню російських військ на схід від Бердянська.

«Голос Америки» з посиланням на неназваного представника Пентагону також підтверджує, що далекобійні ракети ATACMS були надані в березневому пакеті допомоги.

Співрозмовник Reuters стверджує, що в адміністрації Байдена довго сумнівалися, чи передавати Україні ракети з дальністю до 300 кілометрів. Пентагон побоювався послаблення військового арсеналу США, а також того, що Україна використовуватиме ці ракети для ураження цілей у глибині Росії.

До зміни позиції Вашингтона призвело використання російською армією північнокорейських ракет та удари Росії по найважливіших обʼєктах української інфраструктури. «Ми попереджали Росію про ці речі. Вони відновили свої атаки», – каже джерело Reuters.

Рішення про надсилання далекобійних ATACMS, як пише Reuters, Байден ухвалив у середині лютого. Білий дім вважає, що надання ATACMS може дати Україні новий імпульс у війні, змусивши Росію відсунути далі критично важливі пункти командування та інші цінні обʼєкти, наприклад, авіаційні, пише Politico.

Офіційно ані представники України, ані представники США повідомлення Reuters іще не коментували.

У вересні 2023 року США надали Україні ракети ATACMS, але з меншою дальністю, радіусом близько 160 кілометрів. У жовтні Володимир Зеленський повідомив, що Україна вперше застосувала їх, але не уточнив, які цілі були вражені. Цю партію ракет, як стверджувала газета The Wall Street Journal, також надали таємно.

Форум

XS
SM
MD
LG