Доступність посилання

ТОП новини

Палата представників Конгресу США схвалила резолюцію на підтримку Ізраїлю


Конгрес США
Конгрес США

Палата представників Конгресу США 23 липня схвалила резолюцію про протидію глобальному руху бойкоту проти Ізраїлю. У резолюції, автором якої є демократ зі штату Іллінойс Бред Шнайдер, ідеться, що Конгрес відкидає спроби бойкоту Ізраїлю і американських компаній, які співпрацюють з ізраїльськими фірмами.

У документі стверджується, що рух на підтримку бойкоту Ізраїлю «підриває» спроби вирішення конфлікту шляхом створення палестинської держави на територіях Палестинської автономії, оскільки такі дії вимагають поступок від Ізраїлю і спонукає палестинців відкидати переговори, сподіваючись на поступки в результаті міжнародного тиску. Американські законодавці підтвердили підтримку принципу створення незалежної демократичної палестинської держави.

Голосування виявило розбіжності щодо цього питання серед демократів-законодавців.

16 демократів проголосували проти резолюції, серед них представники так званого прогресивного крила партії, Ільхан Омар зі штату Міннесота і Рашида Тлейб зі штату Мічиган, які підтримують бойкот Ізраїлю.

Нагадавши про палестинське походження своєї родини, Тлейб заявила, що не може залишатися осторонь і спостерігати за цим зазіханням на свободу слова і на право бойкотувати «расистську політику уряду держави Ізраїль». З подібною заявою виступила і народжена в Сомалі Омар.

Більшість американських законодавців наполягає, що критика політики уряду Біньяміна Нетаньягу прийнятна, натомість неприйнятні прояви антисемітизму або бойкот ізраїльських виробників.

Лідери демократів у Палаті представників запропонували резолюцію в межах прискореного процесу, який вимагав більшості в дві третини голосів для ухвалення рішення і обмеженого обговорення до 40 хвилин. Ніхто не висловився проти резолюції під час призначених дебатів, проте Омар і Тлейб виступили із заявами до початку процедури в Палаті, щоб пояснити, чому вони голосують проти.

Палата представників 23 липня також схвалила резолюцію про надання додаткової допомоги Ізраїлю для гарантування безпеки держави.

XS
SM
MD
LG