Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен повідомила про звільнення українського політв’язня Олексія Стогнія


Олексій Стогній відомий за службою на флагмані українських ВМС, фрегаті «Гетьман Сагайдачний»
Олексій Стогній відомий за службою на флагмані українських ВМС, фрегаті «Гетьман Сагайдачний»

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що український політв’язень Олексій Стогній, якого окупаційна влада незаконно затримала у листопаді 2016 року, а згодом засудила – у Києві. Про це вона написала у середу ввечері у фейсбуці.

«Всі ці роки наш громадянин утримувався у нестерпних
умовах місць несвободи країни-окупанта, що сильно позначилося на стані його здоров’я. Терміново вживатиму відповідних заходів щодо проведення висококваліфікованого медичного обстеження та наданню необхідної лікарської допомоги Олексію», – написала Денісова.

За даними Кримської правозахисної групи, за період із серпня до листопада 2016 року в Криму було затримано 9 громадян України, яких ФСБ Росії назвало «членами диверсійно-терористичної групи Міноборони України». Серед затриманих був колишній військовий, що мешкав у Криму, – продавець в магазині Олексій Стогній. Спочатку російський суд звинуватив його у підготовці диверсій, але зняв ці обвинувачення і засудив за статтями про виготовлення і перевезення зброї та вибухових речовин. В 2017-му Стогнію присудили 3 роки і 6 місяців позбавлення волі. Стогній був етапований з Криму у колонію в Росії.

XS
SM
MD
LG