Доступність посилання

ТОП новини

У Тбілісі пройшов багатотисячний марш проти закону про «іноагентів»


Демонстранти беруть участь у ході на знак протесту проти законопроекту про «іноагентів» і на підтримку членства Грузії в ЄС, Тбілісі, 24 травня 2024 року.
Демонстранти беруть участь у ході на знак протесту проти законопроекту про «іноагентів» і на підтримку членства Грузії в ЄС, Тбілісі, 24 травня 2024 року.

Багатотисячний марш проти закону про «іноагентів» пройшов у Тбілісі. Противники законопроекту «Про прозорість іноземного впливу» зібралися у різних місцях столиці Грузії та об’єдналися на площі Свободи, пише проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу». До учасників маршу приєдналися студенти, які зібралися біля станції метро «Руставелі».

Учасники «Маршу свободи» попрямували до будівлі МВС Грузії під гаслом «Служи Грузії».


За словами учасників маршу, акція біля МВС має символічне значення. Вони вважають, що представники МВС незаконно затримали і оштрафували учасників акцій, що проходять останнім часом, передає «ІнтерпресНьюс».

Громадські організації, політичні партії, студенти та громадяни вже кілька тижнів протестують проти закону «Про прозорість іноземного впливу».

Законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» був внесений «Грузинською мрією» вдруге. В березні 2023 року владна партія відкликала документ після масштабних протестів. На думку опозиції, законопроєкт повторює російське законодавство про «іноземних агентів».

Законопроєкт передбачає створення реєстру «іноагентів», де будуть зазначені всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансуються з-за кордону більш ніж на 20%. Вони мають публікувати річний фінансовий звіт.

Парламент Грузії 14 травня в третьому, остаточному читанні затвердив закон «Про прозорість іноземного впливу», який називають також законом про «іноагентів». Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон. Проте «Грузинська мрія» має достатньо голосів у парламенті, щоб подолати президентське вето.

ЄС та США засудили документ. Єврокомісія закликала грузинську владу відмовитися від ухвалення закону, зазначивши, що це «негативно вплине на європейські перспективи Грузії».

США оголосили про запровадження візових обмежень і початок «всеосяжного перегляду» співпраці з Грузією через закон про «іноземних агентів».

Форум

XS
SM
MD
LG