Доступність посилання

ТОП новини

ЦАХАЛ повідомив про свій рейд на півночі Сектора Гази. Радбез ООН не схвалив резолюції щодо військових дій


Ізраїльські військові на позиціях у південній частині країни ведуть вогонь у бік Сектора Гази, 25 жовтня 2023 року
Ізраїльські військові на позиціях у південній частині країни ведуть вогонь у бік Сектора Гази, 25 жовтня 2023 року

Рада безпеки ООН не змогла ухвалити резолюцію щодо військових дій між Ізраїлем та угрупованням «Хаамас» – необхідної підтримки не знайшли два запропоновані проєкти, один із яких подали США, а інший – РФ та Китай.

Спочатку Росія та Китай наклали вето на проєкт резолюції, запропонований США. У ньому містився заклик призупинити військові дії, щоб забезпечити доставку житедям Гази продовольства, води та медикаментів. Проти проєкту також проголосувала Саудівська Аравія, десять членів Ради безпеки висловилися «за», а двоє – утрималися.

Російський проєкт резолюції щодо війни на Близькому Сході також не ухвалили – «за» проголосували чотири делегації, проти – дві, ще дев’ять – утрималися.

Ізраїль виступав проти ухвалення обох варіантів резолюції, наполягаючи, що «Хамас» скористається будь-яким припиненням вогню, що в результаті погіршить ситуацію для мирних жителів.

Тим часом Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що військові вночі провели «цілеспрямований рейд» у північній частині Сектора Гази з використанням піхоти й танків. За інформацією ЦАХАЛ, війська завдали ударів по бойовиках, інфраструктурі та позиціям запуску протитанкових керованих ракет. Цей рейд ізраїльська сторона назвала частиною підготовки прикордонної зони до «наступних етапів війни», маючи на увазі повномасштабний наземний наступ. Після рейду війська залишили цей район, додає ЦАХАЛ.

Ввечері 25 жовтня «Хамас» завдав масованого обстрілу по центральній та південній частині Ізраїлю. Повідомлялося про трьох поранених.

Напередодні видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела повідомило, що Ізраїль на прохання США відклав початок наземної операції в Секторі Гази, щоб американські військові змогли зміцнити протиповітряну оборону своїх баз на Близькому Сході.

Форум

XS
SM
MD
LG