Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина обмежить експорт товарів до Ізраїлю до припинення вогню у Секторі Гази


Місто Хан-Юніс на території Сектору Гази, 7 квітня 2024 року
Місто Хан-Юніс на території Сектору Гази, 7 квітня 2024 року

Туреччина обмежить експорт низки товарів до Ізраїлю, доки не буде оголошено припинення вогню в Секторі Гази, заявили в турецькому Міністерстві торгівлі.

Обмеження торкнуться товарів із 54 різних категорій, включаючи залізо, мармур, сталь, цемент, алюміній, цеглу, добрива, будівельне обладнання, авіаційне паливо. У заяві відомства сказано, що ці заходи вжили після того, як Ізраїль відхилив прохання Анкари взяти участь у скиданні гуманітарної допомоги з повітря в Сектор Гази. Обмеження набирають чинності 9 квітня.

«Це рішення залишатиметься чинним доти, доки Ізраїль, згідно зі своїми зобов’язаннями, що випливають із міжнародного права, терміново не оголосить про припинення вогню в Секторі Гази і не дозволить безперешкодно постачати достатню гуманітарну допомогу», – йдеться в повідомленні.

Згідно з даними, опублікованими Асамблеєю експортерів Туреччини, хоча торгівля з Ізраїлем впала з 7 жовтня минулого року, експорт до Ізраїлю збільшувався щомісяця 2024 року і в березні становив 423,2 мільйона доларів.

Туреччина засудила операцію Ізраїлю в Секторі Гази, яка розпочалася після атаки радикального палестинського угруповання «Хамас» на Ізраїль 7 жовтня минулого року. Угруповання визнане терористичним у США і Євросоюзі.

Як зазначає агентство Reuters, Анкара продовжила підтримувати комерційні зв’язки з Ізраїлем, що спричинило негативну реакцію всередині країни. У суботу в Стамбулі поліція затримала десятки протестувальників, які вимагають припинення торгівлі з Ізраїлем.

8 квітня у Каїрі відбулися чергові переговори щодо можливого перемир’я між Ізраїлем і «Хамасом». За повідомленнями, угруповання відмовилося схвалити пропозиції Ізраїлю про припинення вогню. Умови перемир’я складалися і двох основних пунктів: припинення вогню ізраїльською стороною в обмін на визволення заручників, захоплених 7 жовтня минулого року.

Форум

XS
SM
MD
LG