Доступність посилання

ТОП новини

Уряд США прагне скасування місії підняття телеграфної машини «Титаніка»


Зображення загибелі «Титаніка», 1912 рік
Зображення загибелі «Титаніка», 1912 рік

Уряд США спробує в судовому порядку домогтися скасування планованої на серпень місії підняття телеграфної машини затонулого 1912 року пасажирського судна «Титанік». Влада вважає, що така експедиція порушить федеральний закон і договір із Великою Британією про те, щоб залишити місце однієї з найгучніших в історії катастроф неушкодженим.

Американські адвокати подали скаргу федеральному судді в Норфолку, штат Вірджинія, в другій половині дня 8 червня.

Фірма із Атланти RMS Titanic Inc. планує дістати радіотехнічне обладнання судна, але для цього, можливо, знадобиться врізатися в корпус «Титаніка». Адвокати стверджують, що фірма має отримати дозвіл від міністра торгівлі, перш ніж проводити дослідження або експедиції, «які фізично змінять або потурбують» місце катастрофи.

Угода з Великою Британією, додають вони, регулює втручання в корпус, щоб не турбувати «артефакти та будь-які людські останки».

Міжнародна угода закликає визнати «Титанік» «пам’яткою тим загиблим чоловікам, жінкам і дітям, яким слід виявити належну повагу», заявляє уряд.

Телеграфний апарат, розроблений Гульєльмо Марконі і встановлений на «Титаніку», був передовим технічним пристроєм для свого часу. Вперше винахідник продемонстрував свій апарат на початку 1896 року в Лондоні, передавши імпульсний сигнал із даху поштамту в іншу будівлю на відстань 400 метрів. У вересні того ж року Марконі провів перший публічний показ телеграфу на рівнині Солсбері, домігшись передачі радіограм на відстань 2,5 кілометра. Дальність сигналу постійно зростала.

Під час плавання «Титаніка» апарат передавав позитивні побажання пасажирам. В останні години телеграф використовувався для передачі закликів про допомогу. Оператор Джек Філліпс відмовився покинути свій пост і загинув у крижаній воді. Про героїзм Філліпса в останні хвилини життя стало відомо завдяки його помічникові Гарольду Брайду, який вижив.

Британський лайнер «Титанік» (RMS Titanic), найбільше на той час пасажирське судно у світі, затонув під час свого першого ж рейсу, до США, 15 квітня 1912 року, наштовхнувшись на айсберг у Північній Атлантиці. Із більш ніж 2200 людей, які були на борту, понад 1500 загинули.

Рештки судна виявили 1985 року на глибині понад 3700 метрів. Відтоді низка експедицій, зокрема й американської компанії RMS Titanic Inc., підняла на поверхню тисячі предметів, пов’язаних із судном, і навіть невелику його частину.

Такий підхід викликав значні етичні, суспільні й юридичні дискусії, зокрема з огляду на те, що місце катастрофи стало й місцем перебування останків багатьох жертв. Після ратифікації США наприкінці 2019 року набула чинності американсько-британська угода про захист решток «Титаніка».

XS
SM
MD
LG