Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина: Орбан може отримати одноосібну владу під приводом протидії коронавірусу


В разі ухвалення рішення, Віктор Орбан отримує можливість керувати одноосібно, а його уряд зможе подовжувати надзвичайний стан, не потребуючи схвалення парламенту
В разі ухвалення рішення, Віктор Орбан отримує можливість керувати одноосібно, а його уряд зможе подовжувати надзвичайний стан, не потребуючи схвалення парламенту

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може отримати широкі повноваження та право керувати країною через укази. Це станеться, якщо парламент 30 березня проголосує за розширення його влади на період надзвичайного стану, пов’язаного з пандемією коронавірусної інфекції.

Парламент Угорщини на дві третини складається з представників правої партії «Фідеш», яку очолює Орбан. В разі ухвалення рішення, Орбан отримує можливість керувати одноосібно, а його уряд зможе подовжувати надзвичайний стан, не потребуючи схвалення парламенту.

29 березня чотири угорські правозахисні організації, в тому числі Гельсінська спілка з прав людини, закликали уряд внести в законопроєкт зміни, які передбачатимуть автоматичний збіг терміну його дії. Інакше Орбан «матиме повністю необмежений мандат на управління», побоюються вони.

Читайте також: Кому коронавірус, а кому хочеться ще більшої влади: приклад Орбана в Угорщині​

«Поточний варіант (законопроєкту – ред.)... фактично дає необмежений часом карт-бланш», – заявила співголова Угорської Гельсінської спілки з прав людини Марта Пардаві.

Останніми роками Віктор Орбан вже вдавався до кроків, які обмежували громадянські свободи в Угорщині: зокрема, знизив незалежність угорських судів та медіа, обмежив діяльність неурядових організацій. За це його критикують як громадські активісти всередині країни, так і представники Євросоюзу, до якого входить Угорщина.

XS
SM
MD
LG