Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський: Україна і Молдова не хочуть російських військ на своїй території


Володимир Зеленський після зустрічі з прем’єром Молдови Маєю Санду подякував за підтримку з боку Молдови суверенітету і територіальної цілісності України
Володимир Зеленський після зустрічі з прем’єром Молдови Маєю Санду подякував за підтримку з боку Молдови суверенітету і територіальної цілісності України

Україна і Молдова не хочуть присутності російських військ на своїй території та нав’язування країнам так званої федералізації, заявив президент України Володимир Зеленський після зустрічі з прем’єром Молдови Маєю Санду.

«Україна і Молдова об’єднані одним спільним бажанням: щоб на наших територіях не було російських військ. Також ми не дозволимо нав’язування нам так званої федералізації», – сказав він 11 липня в Києві.

Зеленський також подякував Санду за підтримку з боку Молдови суверенітету і територіальної цілісності України.

Переважно російськомовний регіон Придністров’я оголосив про свою незалежність від Молдови в 1990 році. Нетривала війна велася між молдавськими військами і сепаратистами Придністров’я 1992-93 роках, тоді кілька сотень людей загинули з обох сторін.

У Придністров’ї в радянські часи базувалася 14-а армія СРСР, а потім Збройних сил Росії. Після війни Кишинів втратив контроль над цим регіоном. У тій війні на боці сепаратистів взяли участь окремі бійці й цілі підрозділи й частини російської армії зі своїм озброєнням і бойовою технікою. Самопроголошеної «незалежності» Придністров’я не визнав ніхто у світі.

Як Росія організовує провокації на Донбасі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:28:54 0:00

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

Унаслідок бойових дій, за оцінками ООН станом на 31 грудня 2018 року, загинули від 12 тисяч 800 до 13 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG