Доступність посилання

ТОП новини

Українське документальне кіно покажуть в Мадриді, Мюнхені та Парижі


Концепція проекту – пустий постамент як збірний образ того, що сьогодні переживає інтелектуальна частина суспільства
Концепція проекту – пустий постамент як збірний образ того, що сьогодні переживає інтелектуальна частина суспільства

З жовтня по грудень 2018 року в трьох країнах Європи відбудуться заходи в рамках проекту з культурної дипломатії «See Ukraine: Пустий постамент». Виставки, кінопокази і публічні дискусії пройдуть в трьох європейських містах. Про це Радіо Свобода повідомила координатор проекту Ольга Бірзул.

«Це акція культурної дипломатії, в рамках якої ми хочемо за допомогою українського документального кіно та мистецтва розповісти про те, що відбувається в Україні, відобразити реальність для іноземного глядача», – повідомила Радіо Свобода координатор проекту Ольга Бірзул.

Концепція проекту – пустий постамент як збірний образ того, що сьогодні переживає інтелектуальна частина українського суспільства, говорить координатор. І якщо зараз в Європі Україну пов’язують із Чорнобилем, війною та конфліктом з російською пропагандою, ціль проекту, автором якого виступає Docudays UA – показати більш об’ємну, метафоричну картину України.

Заходи відбудуться в Мадриді (12-14 жовтня), в Мюнхені (6-11 листопада) і в Парижі (4-9 грудня). В столиці Іспанії будуть показувати тільки кіно, а в німецькому та французькому містах крім кінопоказів відбудуться дискусії та виставки.

Серед фільмів-учасників програми «Явних проявів немає» (2018) Аліни Горлової, «Домашні Ігри» (2018) Аліси Коваленко, «Вона та війна» (2018) Марії Кондакової, «Какофонія Донбасу» (2017) Ігоря Мінаєва, «Дельта» (2017) Олександра Течинського та «Dixie Land» (2016) Романа Бондарчука. Всі фільми будуть представляти режисери або продюсери.

«В нас відбувається декомунізація – ми намагаємось повалити стару тоталітарну систему, але знаходимось в складному стані – держава вже вирішила, яка в нас буде міфологія, але є критично налаштована маса людей, які не хочуть прикручувати до старих пам’ятників прикручувати нові голови. Може потрібно поглянути на звичайну людину замість того, щоб шукати героя в якомусь іконостасі минулого – на волонтерів, на культурних менеджерів. Країна стоїть перед вибором, який вона змушена зробити», – говорить Бірзул.

В експозиції виставки, яку курує Олександр Михед, будуть представлені роботи Костянтина Зоркіна, Віталія Кохана, Євгенія Нікіфорова, Олександра Навроцького, Юлі Червінської, Ігоря Чекачкова, Валерія Мілосердова, Марії Плотнікової, Сергія Радкевича, а також добірка архівних світлин фотографа-аматора зі Східної України Марка Залізняка (1893–1982).

В дискусіях, які відбудуться в Мюнхені та Парижі, братимуть участь українські та місцеві публіцисти та журналісти. Модератором буде український філософ та письменник Володимир Єрмоленко, також на обговорення поїде правозахисник Максим Буткевич. Тема обговорення – місце України в європейському проекті і що вона може в нього привнести.

Проект «See Ukraine» реалізується Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA за підтримки Open Society Initiative for a Europe (OSIFE) та консульства України в Мюнхені. У 2016–2017 роках фестиваль відвідував Францію, Грецію, Італію, Німеччину та Іспанію.

XS
SM
MD
LG