Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати в Італії готують списки українців для повернення додому


Український дипломат (у масці) консультує громадянина України в аеропорту Венеції, 15 березня 2020 року
Український дипломат (у масці) консультує громадянина України в аеропорту Венеції, 15 березня 2020 року

Українські дипломатичні установи в Італії збирають інформацію і готують перелік громадян України, які просять про евакуацію. Наразі дипломати не можуть вказати кількості охочих, оскільки «ситуація постійно змінюється, хтось записується, потім відмовляється», повідомили Радіо Свобода в українському посольстві в Римі.

За словами посла України в Італії Євгена Перелигіна, дипломати складають списки для повернення та очікують подальших розпоряджень від італійської влади щодо умов перебування іноземних громадян в країні.

Тим часом на своїй сторінці у фейсбуці посольство поширило роз’яснення італійської влади щодо ситуації з іноземними громадянами, які були в країні на законних підставах і через надзвичайну ситуацію з коронавірусом опинилися чи можуть опинитися в нелегальному статусі через прострочену візу або дозвіл на проживання. Втім, як зауважують експерти з міграційних питань, документ італійської сторони наразі не містить чітких правил дій, тому іноземцям радять звертатися до місцевих відділків поліції для подовження терміну дії документів і з’ясування окремо кожної ситуації.

15 березня за сприяння генерального консульства України в Мілані з Венеції до Києва відправили літак зі 123 українцями, які через закриття італійських кордонів опинилися в скрутному становищі у транзитній зоні між Італією і Словенією. Як поінформував генеральний консул України в Мілані Роман Горяйнов, в країні ще багато людей, які бажають повернутися додому. Через загострення епідеміологічної ситуації і через закриття кордонів з’явилося більше охочих повернутися в Україну, серед них є і ті, які давно живуть на Апеннінах. Та наразі дипломати не можуть надати конкретної інформації щодо евакуції.

Як повідомив 16 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, близько 2 тисяч українців за кордоном просять евакуювати їх додому. МЗС працює над розробкою моделей, які дозволять вивозити людей літаком.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG