Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Ростовській області залишив у Росії українців, які підлягають депортації


Йдеться про громадян України Олега Єлеця і Володимира Тригубенка (фото ілюстративне)
Йдеться про громадян України Олега Єлеця і Володимира Тригубенка (фото ілюстративне)

Суд Новочеркаська Ростовської області РФ відмовив у приміщенні двох громадян України до депортаційного центру. Їх не можуть відправити додому через війну. Як передає проєкт Радіо Свобода «Кавказ.Реалії», таке рішення ухвалене щодо 22-річного Олега Єлеця, який був засуджений за крадіжку авто і після відбуття покарання підлягав видворенню з Росії. МВС клопотало про продовження його перебування у центрі тимчасового утримання іноземців у Новочеркаську.

На засіданні суду представник управління з питань міграції МВС заявив, що не може визначити, через який пункт пропуску Єлеця можна буде депортувати, оскільки всі вони наразі закриті.

Суд погодився, що рішення щодо утримання в депортаційному центрі не може бути ухвалене в таких умовах, тому вирішив відмовити МВС та звільнити Олега Єлеця зі спецустанови.

Аналогічне рішення ухвалене щодо громадянина України Володимира Тригубенка – МВС також не зуміло довести, що зможе у конкретні терміни депортувати його на батьківщину.

У 2022 році Новочеркаський міський суд вже виносив такі рішення, залишаючи в Росії громадян України, які підлягають депортації.

Раніше українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод» зібрала дані щодо місць ув’язнення громадян України в регіонах Росії. У документ потрапили 26 установ, у тому числі шість із Ростовської та Волгоградської областей, Ставропольського краю. Окремо виділено групу громадян України, які проживали в Росії станом на 24 лютого 2022 року, і яких помістили до спецустанов для подальшої депортації, але через війну та припинення взаємодії між державами провести її неможливо. Таких громадян правозахисники вважають полоненими.

XS
SM
MD
LG