Доступність посилання

ТОП новини

США запровадили санкції проти державної нафтової компанії Венесуели


Ніколас Мадуро розкритикував рішення, назвавши його незаконним
Ніколас Мадуро розкритикував рішення, назвавши його незаконним

США запроваджують санкції проти венесуельської державної нафтової компанії PDVSA і блокують активи компанії.

Цей крок був оголошений 28 січня услід за рішенням Вашингтона й інших держав не визнавати Ніколаса Мадуро законним лідером Венесуели.

Нові санкції не забороняють імпорт у США венесуельської нафти. Ринок США є найбільшим експортним ринком Венесуели.

Однак заходи забороняють американським компаніям здійснювати фінансові операції з компанією PDVSA.

Це означає, що оплата за імпорт венесуельської нафти піде на заблоковані банківські рахунки, йдеться в заяві міністра фінансів США Стівена Мнучина.

Мадуро розкритикував таке рішення. «Це незаконні, аморальні, злочинні дії», – сказав він на зустрічі з дипломатами.

Венесуела є одним із найбільших світових виробників нафти, а державна компанія, Petroleos de Venezuela SA, була важливим джерелом доходів, що підтримувало президентство Мадуро, навіть коли в країні почався економічний хаос.

Санкції також торкаються американської нафтопереробної компанії Citgo, яка належить PDVSA.

Американські посадовці можуть спробувати передати контроль над PDVSA союзникам Хуана Гуайдо, лідера опозиції, якого Вашингтон й інші країни визнали лідером Венесуели. Якщо це станеться, Мадуро може припинити виплату кредитів російській державній нафтовій компанії «Роснефть».

Це, у свою чергу, може спонукати «Роснефть» скористатися умовами договору й отримати 49,9-відсотковий контроль над Citgo.

В останні роки у Венесуелі триває гуманітарна криза. У 2018 році показник інфляції в країні перевищив позначку в мільйон відсотків. Від 2014 року в країні регулярно спалахують вуличні протести проти президента.

У січні 2019 року Хуан Гуайдо на мітингу опозиції оголосив себе тимчасовим президентом країни і пообіцяв провести в країні нові вибори.

PDSVA – один з найбільших боржників російської державної нафтової компанії «Роснефть». У березні 2018 року «Роснефть» оцінила видані PDVSA аванси за поставки нафти в 6,5 мільярдів доларів. У компанії очікували, що Венесуела розплатитися за боргом до 2020 року.

XS
SM
MD
LG