Доступність посилання

ТОП новини

У справі про придушення протестів у Вірменії звинувачують генсекретаря ОДКБ


Юрій Хачатуров
Юрій Хачатуров

Генеральний секретар Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) Юрій Хачатуров звинувачується у Вірменії в поваленні конституційного ладу у змові з іншими особами.

Ідеться про події 1 березня 2008 року, коли під час акцій протесту загинули вісім демонстрантів і двоє поліцейських.

26 липня Спеціальна слідча служба Вірменії подала до суду клопотання про арешт як запобіжний захід для Хачатурова. 28 липня уночі Хачатуров був звільнений з-під варти під заставу в розмірі 5 мільйонів драмів (це майже 270 тисяч гривень).

Такі ж, як і Хачатурову, звинувачення висунуті екс-президенту Вірменії Роберту Кочаряну і екс-міністру оборони Мікаелу Арутюняну. Кочарян рішенням суду 26 липня узятий під варту. Раніше суд також ухвалив рішення про заочний двомісячний арешт Арутюняна, він оголошений в розшук.

ОДКБ є війьковим альянсом, до якої входять Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан.

Критики звинувачують російського президента Володимира Путіна у використанні ОДКБ для зміцнення впливу Москви в колишніх радянських республіках та протидії Європейському союзу та НАТО.

66-річний Хачатуров, який народився в Грузії, є генеральним секретарем ОДКБ від квітня 2017 року. З 2008 по 2016 роки він очолював Головний штаб збройних сил Вірменії.

XS
SM
MD
LG