Доступність посилання

ТОП новини

Командувач ВПС Ізраїлю передав Москві дані у справі про катастрофу Іл-20


Російський військовий літак Іл-20 був збитий у ніч на 18 вересня, загинули 15 російських військових
Російський військовий літак Іл-20 був збитий у ніч на 18 вересня, загинули 15 російських військових

Головнокомандувач військово-повітряних сил Ізраїлю Амік Норкін 20 вересня під час візиту в Москву передав російським військовим інформацію у справі про катастрофу російського літака Іл-20 біля берегів Сирії, повідомляє прес-служба Армії оборони Ізраїлю. Там пояснили, що сторони вирішили продовжити координувати свої дії для запобігання подібних інцидентів у майбутньому.

За повідомленням, зустріч була «професійна, відкрита і прозора». Серед переданих відомостей – «передпольотна інформація й дані за підсумками розслідування інциденту».

Особливу увагу ізраїльська делегація, як повідомляється, приділила спробам Ірану передати стратегічне озброєння радикального угруповання «Хезболла» і зміцнити свою присутність у Сирії.

Російський військовий літак Іл-20 був збитий у ніч на 18 вересня. Загинули 15 російських військовослужбовців. Літак збили сили протиповітряної оборони армії сирійського президента Башара Асада з систем ППО С-200, поставлених раніше Росією. При цьому Міноборони Росії звинуватило в події Ізраїль, заявивши, що його винищувачі під час атаки на військові об’єкти Асада в сирійській провінції Латакія нібито використовували Іл-20 як прикриття і підставили його під удар.

Ізраїль відкинув ці звинувачення. В ізраїльській армії наполягають, що Іл-20 перебував за межами зони операції в Латакії, а ізраїльські винищувачі в момент катастрофи російського літака вже перебували в повітряному просторі своєї країни. Ізраїль дійшов висновку, що зенітники армії Асада стріляли хаотично, і запропонував Кремлю допомогу при розслідуванні інциденту.

Президент Сирії Башар Асад направив президентові Росії Володимиру Путіну телеграму, в якій заявив, що російський літак був збитий через «брудні методи» ізраїльських військових.

Росія – головний союзник Асада в сирійському конфлікті. Ізраїль, у свою чергу, регулярно завдає ударів по військових об’єктах у Сирії, які вважає загрозою для себе. Путін після аварії Іл-20 пообіцяв посилити заходи безпеки російських військових в Сирії.

XS
SM
MD
LG