Доступність посилання

ТОП новини

«Перспектива справ, які точно з’являться у ЄСПЛ, достатньо погана для України» – Демченко


У фракції «Слуга народу» високо оцінюють можливість появи позовів до Європейського суду з прав людини, каже Сергій Демченко
У фракції «Слуга народу» високо оцінюють можливість появи позовів до Європейського суду з прав людини, каже Сергій Демченко

У фракції «Слуга народу» високо оцінюють можливість появи позовів до Європейського суду з прав людини. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат від партії «Слуга народу», член комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергій Демченко.

«Я залишаюся впевненим, що це відбудеться, в тому числі внаслідок порушення Конституції України відповідним обмеженням. Держава гарантує надання консульських послуг. Вона зобов’язана піклуватися, захищати своїх громадян, які не перебувають на території України» – заявив Демченко в ефірі програми «Свобода.live».

Він також наголосив, що Конституція України містить заборону на обмеження цього права, навіть під час війни, та висловив занепокоєння юридичними наслідками для України.

«Щонайменше, це будуть штрафні санкції по кожному з випадків, які держава допустила в цьому питанні. Держава може сплачувати не тільки штрафи, а й виплачувати додаткові компенсації, пов’язані з цим. Тому що у деяких громадян ламається життя. Хтось змушений не зробити те, що він планував, або навпаки, хтось отримав додаткові зобов’язання, яких не планував. Тобто ці наслідки в кожному окремому питанні будуть свої. Державі доведеться відповідати в цьому питанні, це 100%. І я впевнений, що аргументів проти цього в держави не буде» – сказав Демченко.

Раніше, 22 квітня, видання ZN.UA з посиланням на власні джерела опублікувало листа за підписом Андрія Сибіги, першого заступника міністра закордонних справ України, із дорученням призупинення надання консульських послуг за заявами українських чоловіків віком від 28 до 60 років.

«Він нічим не аргументований, ні на якому законодавчому рівні. З цього листа є посилання на статті, які нібито надають право МЗС призупинити надання консульських послуг. Але це не так.

Наприклад, стаття 8 закону про правовий режим воєнного стану, на яку посилається пан Сибіга в своєму листі, вона визначає права військових адміністрацій разом з військовим командуванням приймати ті чи інші рішення. І там перелік рішень, які під час воєнного стану вони мають право приймати. А вже до цих рішень вони можуть залучати органи виконавчої влади, а не органи виконавчої влади, як в даному випадку, самостійно прийняли рішення. У них навіть немає такого права» – прокоментував Демченко.

Він також зазначив, що громадяни України, що перебувають за кордоном, не зобов’язані повертатись в Україну через запровадження воєнного стану.

«Я зверну увагу і вашу, і наших слухачів, що відповідний закон не передбачає обов'язку громадян, які перебувають за межами України, повернутися обов'язково на територію України, щоб отримати паспорти, хай то буде громадянські чи закордонні, розумієте? Закон передбачає виключно проведення звірки документів, яку можна зробити в тому числі дистанційно» – прокоментував Демченко.

Форум

XS
SM
MD
LG