Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент схвалив реформу міграційного законодавства ЄС



Реформу ще має схвалити Рада ЄС, тобто представники країн, які входять до Євросоюзу.
Реформу ще має схвалити Рада ЄС, тобто представники країн, які входять до Євросоюзу.

Європарламент 10 квітня схвалив пакет документів, пов’язаних із реформою сфери притулку та міграції – було схвалено всі десять законодавчих ініціатив, які були раніше підготовлені Єврокомісією.

Реформу ще має схвалити Рада ЄС, тобто представники країн, які входять до Євросоюзу.

Запропоновану реформу критикують як ліві, так і праві партії, а також лідери низки країн Євросоюзу, зокрема Польщі та Угорщини. Її вдалося схвалити лише з невеликою перевагою – за різні законопроєкти голосували в середньому близько 300 депутатів проти близько 260.

У той час як представники лівих, а також низка правозахисних організацій, включаючи Amnesty International, критикують реформу за посилення умов отримання притулку в ЄС та спрощення процедури депортації нелегальних мігрантів, праві популісти вважають її недостатньо жорсткою щодо мігрантів. Представники низки країн Центральної та Східної Європи також критикують передбачений реформою механізм солідарності з країнами, які зараз найбільше приймають у себе мігрантів, такими як Італія, Іспанія та Греція.

Законопроєкти, робота над якими велася майже 10 років – з 2015 року, коли ЄС зіткнувся з масштабною міграційною кризою – окрім іншого, передбачають прискорення процедур, пов’язаних із проханнями про притулок. Зокрема, у деяких випадках рішення про відмову в притулку можуть прийматися практично одразу після звернення прямо на кордоні. Повинна спроститись процедура депортації до країн, які ЄС вважає безпечними.

Механізм солідарності передбачає розподіл мігрантів-здобувачів притулку відповідно до квот в інших країнах ЄС (за чинним законодавством вони мають залишатися в першій країні ЄС, куди змогли потрапити). Якщо якась із країн відмовиться приймати біженців, вона повинна буде надати фінансову допомогу іншим країнам ЄС, які приймуть біженців.

Глава Європарламенту Роберта Метсола заявила, що нові правила будуть «справедливими» щодо тих, хто має право на притулок, «твердими» щодо тих, хто його не має, і «жорсткими» щодо тих, хто сприяє нелегальній міграції.

Форум

XS
SM
MD
LG