Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський закликав партнерів збивати російські ракети, або дати Україні 120 F-16 для самостійного захисту неба


України потрібно хоча б 120-130 літаків, щоб протистояти Росії в небі
України потрібно хоча б 120-130 літаків, щоб протистояти Росії в небі

Президент України Володимир Зеленський закликав партнерів розглянути можливість збивати російські ракети з території НАТО, в іншому випадку Україні необхідно мати хоча б 120 винищувачів F-16 для захисту українського неба. Про це лідер України сказав в інтерв’ю виданню Reuters.

«Дайте нам більше F-16. Ви знаєте, скільки нам потрібно, я це повторював: 300 літаків росіяни застосовують на території України, нам потрібно хоча б 120-130 літаків, щоб протистояти в небі», – заявив Зеленський.

Він зазначив що, якщо такої кількості літаків для України немає, можна використовувати літаки країн-членів НАТО для збиття російських ракет за прикладом Ізраїлю.

«Ми готові підписати всі папери, якщо буде збита ракета на території України, вони (країни НАТО – ред.) не будуть нести відповідальність, якщо вона впаде, вибухне тощо», – сказав Зеленський.

Зеленський розповів, що неодноразово піднімав це питання, але «усі бояться ескалації».

Також Збройним силам потрібна достатня кількість система ППО, щоб мати змогу збивати російські літаки, які обстрілюють Україну, наголосив президент.

Раніше армія оборони Ізраїлю повідомила, що 99% всіх ракет і безпілотників, запущених Іраном 14 квітня, – загалом понад 300 – були збиті, причому більша частина – поза територією Ізраїлю. В обороні брали участь сили ППО, у тому числі системи «Залізний купол» і «Праща Давида», а також винищувачі армії Ізраїлю та військові кораблі США і Великої Британії.

Після цього президент України Володимир Зеленський, говорячи 15 квітня про дії союзників в Ізраїлі, зауважив, що партнери можуть обʼєднатися також і для захисту України.

У Державному департаменті США відкинули порівняння захисту України й Ізраїлю і зазначили, що зобов’язання щодо України «включають значне забезпечення протиракетною обороною, щоб дозволити українським військовим збивати безпілотники і ракети і відбивати напади на українців».

Форум

XS
SM
MD
LG