Доступність посилання

ТОП новини

Відомий в Азербайджані журналіст-дисидент Мухтарли вийшов на свободу


Афган Мухтарли робив корупційні розслідування, що стосувалися сім’ї президента Азербайджану Ільгама Алієва
Афган Мухтарли робив корупційні розслідування, що стосувалися сім’ї президента Азербайджану Ільгама Алієва

Відомий азербайджанський журналіст-дисидент Афган Мухтарли, якого в 2018 році засудили до шести років позбавлення волі, 17 березня вийшов на свободу, повідомляє Комітет захисту журналістів.

Повідомляється, що у день звільнення Мухтарли вирушив до Німеччини, де у вигнанні живе його дружина.

29 травня 2017 року Афган Мухтарли вийшов ненадовго зі свого будинку в Тбілісі і зник. Через кілька днів журналіста виявили в Азербайджані: його викрали в центрі Тбілісі кілька людей, зв’язали, побили і заштовхали в машину, надівши на голову мішок.

В Азербайджані його звинуватили в незаконному перетині державного кордону, контрабанді і діях проти представника влади.

У 2015 році, побоюючись за власну безпеку через корупційні розслідування, що стосувалися сім’ї президента Азербайджану Ільгама Алієва, Мухтарли втік з Азербайджану до Грузії. Родичі журналіста і правозахисники казали, що за ним стежили.

У МВС Грузії стверджували, що не знають, як саме журналіст перетнув кордон. Грузинська опозиція вимагала відставки високопоставлених грузинських силовиків через викрадення журналіста, стверджуючи, що рішення про викрадення Мухтарли відбулося у співпраці з азербайджанськими спецслужбами. Влада Грузії це заперечувала. Однак після інциденту були звільнені керівники контррозвідки і прикордонної служби Грузії.

XS
SM
MD
LG