Доступність посилання

ТОП новини

Зурабішвілі у День незалежності нагадала про агресію РФ і наголосила на важливості європейського курсу Грузії


Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступає з промовою під час святкування Дня незалежності в Тбілісі, Грузія, 26 травня 2024 року
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступає з промовою під час святкування Дня незалежності в Тбілісі, Грузія, 26 травня 2024 року

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка виступила проти закону про «іноземних агентів», у своїй промові з нагоди Дня незалежності наголосила на важливості тісних зв’язків країни з Європою та США, повідомляє грузинська служба Радіо Свобода.

«Сьогодні, коли перед нами стоїть привид Росії, партнерство і зближення з Європою і США – це справжній шлях до збереження нашої незалежності, миру і сили», – сказала вона 26 травня на площі Свободи в Тбілісі.

За словами Саломе Зурабішвілі, Європейський Союз за своєю суттю та ідеєю створений для миру.

«Жодна війна не була розпочата (країнами-учасницями) Європейського Союзу з моменту його заснування, – додала президентка Грузії. Натомість, справжньою стороною війни є одна-єдина сторона, яку ми бачимо сьогодні на наших окупованих територіях – російський імперіалізм».

Зурабішвілі нагадала про російську агресію та підтримку, яку надали західні країни для розвитку грузинської держави.

«Сьогодні мене дивує той факт, що мені доводиться переконувати деяких людей у тому, хто ворог, а хто друг; Чи знаємо ми, хто забрав наші території, хто порушив нашу територіальну цілісність і хто захищає наш суверенітет і політику невизнання; Чи знаємо ми, хто заборонив вивчення грузинської мови і хто визнав і захистив грузинський алфавіт?... Тому зовнішній курс, відображений у нашій конституції, – це наше безальтернативне майбутнє», – сказала очільниця країни.

Також президентка наголосила на важливості «ніколи не допустити повторення радянського минулого».

26 травня – День незалежності Грузії і національне свято. 26 травня 1918 року Національна рада Грузії прийняла Акт про державну незалежність, на основі якого була створена грузинська держава європейського типу. У лютому 1921 року Червона армія вторглася в Грузію і анексувала країну.

У Тбілісі в День незалежності Грузії, проходить акція протесту проти закону «Про прозорість іноземного впливу».

Парламент Грузії 14 травня в третьому, остаточному читанні затвердив закон «Про прозорість іноземного впливу», який називають також законом про «іноагентів». Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон. Проте «Грузинська мрія» має достатньо голосів у парламенті, щоб подолати президентське вето.

ЄС та США засудили документ. Єврокомісія закликала грузинську владу відмовитися від ухвалення закону, зазначивши, що це «негативно вплине на європейські перспективи Грузії».

США оголосили про запровадження візових обмежень і початок «всеосяжного перегляду» співпраці з Грузією через закон про «іноземних агентів».

Форум

XS
SM
MD
LG