Доступність посилання

ТОП новини

Компанія з орбіти Кононенка будує житло біля ядерного реактора – «Схеми»


Компанія «Техенерго», що належить Фонду «ВІК» заступника голови парламентської фракції БПП Ігоря Кононенка, зводить житловий комплекс у санітарно-захисній зоні дослідного ядерного реактора у Києві, де будувати заборонено. Про це йдеться в розслідуванні програми Радіо Свобода і «Першого Національного» телеканалу «Схеми». )

Житловий комплекс «Панорамне містечко» на вулиці Ракетній, 24 у Києві розташований у санітарно-захисній 300-метровій зоні навколо дослідного ядерного реактора Інституту ядерних досліджень Національної академії наук України. Те, що новобудова потрапляє у цю санітарну зону, помітно і на супутниковому знімку на картах Google.

Це суперечить ядерному законодавству України – зона існує для захисту людей від ймовірних аварій на реакторі, розповіли журналістам в Інституті ядерних досліджень.

​«Розміщення об’єктів у санітарно-захисній зоні – житлових будинків – не дозволяється. Це пов’язано з потенціальним ризиком, який можливий при якійсь нестандартній, аварійній ситуації», – заявив заступник головного інженера ядерного реактора ВВР-М Інституту ядерних досліджень НАН України Валерій Шевель.

У відділі продажів квартир запевнили, що реактор не працює з 1991 року. В той же час в Інституті ядерних досліджень офіційно підтвердили, що реактор працює і на ньому проводяться досліди.

Замовник будівництва житлового комплексу «Панорамне містечко» ТОВ «Техенерго» отримав цю землю в оренду від Київради у 2007 році на 15 років під житлову забудову. Згідно з актуальними даними Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб, єдиним власником ТОВ «Техенерго» є ПАТ «ЗНКІФ «ВІК». Прямий і єдиний засновник останнього – Ігор Кононенко, народний депутат України, заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка». А його син Віталій Кононенко є головою наглядової ради Фонду «ВІК».

Ігор Кононенко заперечив причетність його фонду до будівництва. «Думаю, у вас застаріла інформація. На сьогодні «Техенерго» з моїм фондом не пов’язане. В якийсь час фонд був власником частки цієї компанії, але ніколи не менеджирував цієї компанії, не має ніякого стосунку до керівництва цієї компанії», – заявив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» у коментарі «Схемам».

ТОВ «Техенерго» зареєстроване за адресою Електриків, 29а, де розташовані ключові активи як Ігоря Кононенка, так і його давнього бізнес-партнера, нинішнього президента України Петра Порошенка – група «Укрпромінвест», клуб «5-й елемент», «5-й канал».

XS
SM
MD
LG