Доступність посилання

ТОП новини

Іран і світові держави завершують ядерні переговори у Швейцарії


Учасники переговорів Ірану і шести світових держав матимуть 31 березня у швейцарській Лозанні заключний день переговорів щодо ядерної проблеми. Сторони добровільно взяли на себе зобов’язання завершити дискусії і укласти рамкову угоду до кінця березня.

Росія, Франція, Велика Британія, Китай, Сполучені Штати та Німеччина прагнуть в обмін на зняття економічних санкцій проти Ірану отримати запевнення Тегерана, що він не прагне до створення ядерної зброї. Західний дипломат, який побажав залишитися невідомим, сказав 30 березня, що незрозуміло, чи вдасться сторонам встигнути укласти угоду до граничного терміну.

Серед головних питань, які обговорюють дипломати, – кількість центрифуг для збагачення сировини, які Іран зможе залишити в роботі, а також можливе вивезення з Ірану частини урану. Найбільші дискусії пов’язані з тривалістю будь-яких обмежень щодо ядерної діяльності Ірану після перших 10 років, темпи скасування санкцій ООН, а також відновлення санкцій, якщо Тегеран не дотримається взятих на себе зобов’язань.

Сторони також планують до кінця червня укласти замість рамкової остаточну угоду щодо ядерної програми Ірану.

XS
SM
MD
LG