Доступність посилання

ТОП новини

«Левада-центр»: 45% росіян виправдовують жертви режиму Сталіна


45 відсотків жителів Росії вважають виправданими жертви, які поніс радянський народ в епоху Сталіна. У 2012 році тому таких було майже в два рази менше, йдеться в опитуванні, проведеному в березні російським «Левада-центром».

Одночасно істотно зменшилася кількість людей, які вважають, що жертви нічим не можна виправдати. Чверть респондентів згодні з тим, що Сталіна можна назвати державним злочинцем, 57 відсотків заперечують проти такої оцінки. Третина опитаних росіян ставиться до Сталіна з повагою, третина – з байдужістю.

Як заявляють автори опитування, за останні роки серед населення Росії в цілому змінилося ставлення до Сталіна. Якщо на початку 2000-х років переважало негативне ставлення до його особи, то на даний час велика частина опитаних (39%) оцінює її позитивно.

69% росіян проти повернення Волгограду імені «Сталінград». Тільки кожен третій опитаний підтримує дану ініціативу.

Опитування проведене 20-23 березня 2015 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1600 осіб у віці 18 років і старше в 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статистична похибка даних цих досліджень не перевищує 3,4%

XS
SM
MD
LG