Доступність посилання

ТОП новини

Кримськотатарські організації Туреччини закликали світ звільнити Крим від окупації


©Shutterstock
©Shutterstock

Учасники засідання платформи кримськотатарських організацій Туреччини виступили з вимогою до всього цивілізованого суспільства «докласти максимальних зусиль для звільнення Криму – батьківщини кримських татар, від російської окупації і відновлення територіальної цілісності України». Про це передає «Крим.Реалії» з посиланням на поширену Меджлісом резолюцію засідання платформи, яке проходило 4-5 квітня в Анкарі.

«Платформа кримськотатарських організацій Туреччини підкреслила, що представницькі органи кримськотатарського народу, обрані демократичним шляхом у вільному суспільстві, не визнають незаконну окупацію півострова і продовжать свою боротьбу за відновлення законного порядку відповідно до демократичних принципів верховенства права», – йдеться в повідомленні.

У резолюції учасники засідання засудили «репресивні дії щодо кримських татар, спрямовані на обмеження свободи громадян, переслідування лідерів Меджлісу та членів національного руху, тиск на незалежні кримськотатарські ЗМІ, порушення прав людини».

У заяві йдеться про те, що ці «безчинства повинні бути розглянуті на рівні Міжнародного суду».

Крім того, під засідання платформи кримськотатарських організацій в Анкарі було ухвалено рішення про проведення 17 травня в місті Ескішехір жалобних заходів з нагоди річниці депортації. Делегати домовились також провести наприкінці липня – на початку серпня 5 в Туреччині Всесвітній конгрес кримських татар.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський Союз, ні США не визнали дане голосування і вважають, що Крим Росія анексувала.

XS
SM
MD
LG