Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ оскаржує приватизацію «Дніпроенерго», «Закарпаттяобленерго», «Донбасенерго»


Генеральна прокуратура звернулась до суду про визнання незаконним приватизації «Дніпроенерго», «Закарпаттяобленерго» та «Донбасенерго».

За повідомленням прес-служби відомства, 3 квітня ГПУ звернулась до суду про визнання незаконним відчуження державних пакетів акцій «Дніпроенерго» і «Закарпаттяобленерго».

Крім того, судом розглядається позовна заява прокуратури про визнання протиправними та скасування актів Кабміну та Фонду державного майнащодо приватизації належних державі акцій «Донбасенерго».

«Позови обґрунтовано тим, що умови приватизації, визначені в оскаржуваних уряду та Фонду державного майна, прийнятих з перевищенням повноважень і в порушення Конституції та законів «Про управління об’єктами державної власності», «Про приватизацію державного майна», сформульовані таким чином, щоб штучно створити передумови для придбання належних державні акцій наперед визначеними суб’єктами, чим значно звужено коло потенційних покупців», – йдеться у повідомленні.

У Генпрокуратурі зазначають, що через відсутність конкуренції державний пакет акцій «Дніпроенерго» продано за ціною, яка лише на 0,48 % вища від стартової, а «Закарпаттяобленерго» – на 4,2 %, у такий спосіб відчужено корпоративні права на суму понад 2 мільярда гривень. (для порівняння: нещодавня приватизація 25 % держпакета акцій «Закарпаттяобленерго» відбулася за ціною, яка у 3,9 разів вища від початкової).

Доведення у суді незаконності відчуження державних пакетів акцій цих підприємств дозволить повторно продати їх за прозорими умовами і отримати значно більші надходження, зазначаютьу прокуратурі.

ДТЕК Ріната Ахметова володіє 72,9% акцій «ДТЕК Дніпроенерго».

Компанія «Енергоінвест Холдинг», яка контролюється бізнесменом та колишнім народним депутатом від «Партії регіонів» Ігорем Гуменюком, володіє 60 % акцій енергогенеруючої компанії «Донбасенерго».

50% акцій «Закарпаттяобленерго» належить компанії «Енергетична Україна ТВ», яку пов’язують з російським бізнесменом Олександром Бабаковим, щодо якого діють санкції ЄС.

XS
SM
MD
LG