Доступність посилання

ТОП новини

Рада відхилила законопроект про опозицію


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Верховна Рада відхилила законопроект про парламентську опозицію.

За проект постанови про відхилення законопроекту №0948 проголосували 228 депутатів при 226 необхідних.

Авторами законопроекту є Вадим Новинський від фракції «Опозиційний блок», Євгеній Геллер і Валерій Писаренко з парламентської групи «Відродження».

Законопроект визначає парламентську опозицію як добровільне об’єднання депутатських фракцій і окремих депутатів, які не ввійшли в більшість і не згодні з її й урядовим офіційним політичним курсом або способом його реалізації.

Крім того, законопроект встановлює право парламентської опозиції на утворення опозиційного уряду.

Документ також визначає, що не допускається «опозиційна діяльність, яка має на меті ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, а також на створення воєнізованих формувань».

Законопроектом гарантувалося право заміщення посади першого заступника голови Ради представником опозиції й пропонувалося опозиції надати право очолити 12 парламентських комітетів.

Представники «Опозиційного блоку» обурені відхиленням законопроекту, зокрема Юрій Мірошниченко заявив, що ухвалення «закону про опозицію необхідне українському суспільству, а не парламентській опозиції».

XS
SM
MD
LG