Доступність посилання

ТОП новини

Помер львівський художник Богдан Сорока


Богдан Сорока (п)
Богдан Сорока (п)

Сьогодні помер український художник Богдан Сорока. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, 74-річний Сорока, відомий графік, автор кількох персональних виставок в Україні і світі, помер у Польщі, де він тимчасово перебував.

Народився митець 2 вересня 1940 року в тюрмі на Лонцького у Львові, як її називають «Бригідки». Там була ув’язнена його мати – Катерина Зарицька, член ОУН, зв’язкова провідника ОУН, командира УПА Романа Шухевича.

Богдан Сорока провів з матір’ю у в’язниці 8 місяців, поки його бабусі й дідусеві вдалося його звідти забрати. Митця виховували його дідусь, відомий львівський професор – Мирон Зарицький і бабця Дзюня, як він її називав. Батьки Богдана Сороки понад 30 років перебували у сибірських таборах.

Художник навчався у Львівській академії мистецтв, де працював до 2005 року. У радянський час родина митця була під постійним прицілом КДБ. Однак наприкінці 60-х Богдан Сорока не побоявся створити ілюстрації до поетичної збірки Ігоря Калинця «Відчинення Вертепу», що вийшла у Бельгії під назвою «Поезії з України».

КДБ порушило кримінальну справу проти Богдана Сороки і він поповнив список митців, заборонених у СРСР. Митця часто викликали на переслуховування в КДБ, як він сам пригадує у книзі своїх споминів, виданій минулого року у Львові.

Богдан Сорока належав до групи шістдесятників, товаришував із В’ячеславом Чорноволом, Ігорем та Іриною Калинцями, братами Горинями. Художник відомий циклами робіт «Фольклорні мотиви», «Українська міфологія», «Емблеми та символи», «Страсті Христові», «Похід гномиків», «Купальські забави». Його графіка чорно-біла і кольорова.

За попередньою інформацією, поховають митця наступного тижня на Личаківському цвинтарі, де спочивають його рідні.

XS
SM
MD
LG