Доступність посилання

ТОП новини

Ципрас: я проти санкцій щодо Росії, але це спільне рішення


Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас
Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявляє, що він проти санкцій ЄС щодо Росії, але зазначає, що їх запровадження було «спільним європейським рішенням».

«Позиція нового грецького уряду така, що санкції не ведуть нікуди, вони ведуть у глухий кут», – сказав Ципрас у четвер, 9 квітня, під час виступу у Держдумі Росії.

При цьому прем’єр Греції наголосив, що запровадження санкцій проти Росії через ситуацію в Україні «досі залишається рішенням Європи».

Алексіс Ципрас, колишній комуніст, який очолив уряд Греції у січні цього року, наразі перебуває із дводенним візитом у Росії. Ця поїздка Ципраса припала на термін, коли Греції має перерахувати МВФ черговий транш у рамках погашення зовнішнього боргу.

Раніше єврокомісар П’єр Московісі заявив, що Євросоюз не має наміру тримати Грецію в єврозоні за будь-яку ціну, а тільки за умови виконання строгих норм і проведення реформ. Він визнав, що вихід Греції з єврозони завдасть значної шкоди валютному союзу, зокрема його цілісності.

20 березня цього року в Москві відбулася зустріч першого заступника міністра національної оборони Греції Костаса Ісіхоса із заступником міністра оборони Росії Анатолієм Антоновим. Як повідомило російське оборонне відомство, сторони домовлялися про військову та військово-технічну співпрацю.

Офіційно Греція не шукає альтернативних джерел фінансування. Експерти неодноразово відзначали, що кредит від Росії може стати альтернативою або доповненням до кредитних програм ЄС, оскільки російські позики не вимагатимуть від Греції проведення системних реформ, на яких наполягає Європейський союз.

XS
SM
MD
LG