Доступність посилання

ТОП новини

Україна не має технічної можливості для відновлення ядерного потенціалу – Горбулін


Україна не має технічної можливості відновити свій ядерний потенціал, заявляє директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента України Володимир Горбулін.

«Ми сьогодні не можемо створити ядерний бойовий блок, я за ці слова несу відповідальність», – сказав він під час презентації проекту Стратегії національної безпеки України.

За словами Горбуліна, на сьогодні в Україні «практично немає промислової бази для того, щоб серйозно зайнятися відтворенням ядерних бойових блоків».

«У нас ніколи не було в Україні фахівців, які проектували б, розробляли, створювали і, найголовніше, відпрацьовували ядерні блоки в напівбойових або бойових умовах», – додав він.

У1994 році Україна відмовилася від його ядерного арсеналу. Тоді Велика Британія, Російська Федерація та США підписали у Будапешті меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Країни-підписанти Будапештського меморандуму також зобов’язалися утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності.

XS
SM
MD
LG