Доступність посилання

ТОП новини

У Смоленську вшанували пам’ять жертв польського літака


Жалобна церемонія у Смоленську, 10 квітня 2015 року
Жалобна церемонія у Смоленську, 10 квітня 2015 року

Сьогодні, 10 квітня, у російському Смоленську вшанували пам’ять членів польської делегації, яка загинула п’ять років тому під час підльоту до аеродрому «Північний» через густий туман.

Як повідомляє кореспондент російської служби Радіо Свобода, під час цьогорічної церемонії учасники не виголошували промов. Російську сторону представляли міністр транспорту Максим Соколов, губернатор Смоленської області Олексій Островський, єпископ Смоленський і В’яземський Ісидор, члени місцевої польської діаспори та велика група студентів.

Офіційну польську делегацію очолював керівник канцелярії прем’єр-міністра Яцек Ціхоцький, міністр культури і національної спадщини Малгожата Оміляновска, посол Польщі у Росії Катажина Пельчинска-Наленч, депутати Сейму, сенатори та родичі загиблих.

Цього року вже вдруге траурна церемонія у Смоленську складалася з двох частин. Спочатку російська сторона поклала квіти до пам’ятного каменя, який через кілька днів після трагедії було встановлено на місці катастрофи адміністрацією регіону. А основна церемонія, в якій брали участь поляки, проходила дещо пізніше коло берези, гілки якої зіграли фатальну роль під час посадки президентського літака 10 квітня 2010 року.

Напередодні церемонії у Смоленську, між російською і польською сторонами виникли суперечності через пам'ятник, який планують встановити на місці катастрофи. Міжнародний конкурс на найкращий проект меморіалу пам’ять загиблої делегації пройшов у 2012 році, і вже через два роки – до четвертої річниці катастрофи – його планували відкрити. Проте меморіалу немає і досі.

За словами заступника міністра культури Росії Алли Манілової, упродовж останнього часу обраний проект був серйозно змінений, тож для його реалізації тепер потрібна значно більша земельна ділянка, ніж була погоджена. І, за словами Манілової, домовитися з власниками території не виходить. Крім того, тут досі ведуться пошукові роботи, і їхнє можливе припинення у зв’язку з будівництвом меморіалу викликало у Смоленську обурення.

Наприкінці квітня ситуацію з меморіалом обговорюватимуть представники міждержавної комісії.

XS
SM
MD
LG