Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає пустити консулів до двох громадян України, затриманих у Росії


Речник МЗС України Євген Перебийніс
Речник МЗС України Євген Перебийніс

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії пустити консулів до українців Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, затриманих у 2014 році. Про це йдеться у повідомленні на сайті українського відомства.

«Міністерство вимагає від російської сторони забезпечення об’єктивного та неупередженого розгляду справ Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, негайного допуску консульських посадових осіб України до взятих під варту громадян України відповідно до міжнародно-правових зобов’язань Російської Федерації, а також притягнення до відповідальності осіб, винних у їхньому порушенні», – наголосили в МЗС.

У відомстві повідомили, що 8 квітня викликали консула посольства Російської Федерації в України та вручено ноту на адресу МЗС Росії, «у якій висловлено рішучий протест у зв’язку з порушенням російською стороною прав утримуваних під вартою на її території громадян України».

«Було наголошено на грубому нехтуванні компетентними органами Російської Федерації своїми зобов’язаннями щодо надання дозволу на відвідання консульськими посадовими особами України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, а також на ігноруванні неодноразових звернень української сторони щодо надання інформації про місце тримання зазначених громадян України під вартою», – йдеться у повідомленні міністерства.

Миколу Карпюка у Росії затримали у березні, Станіслава Клиха – у серпні 2014 року. За даними МЗС України, офіційно інформацію про місцезнаходження українців російська сторона так і не надала. Щодо обох затриманих Україна зверталася з запитом в управління Слідчого комітету Росії у Північно-Кавказькому федеральному окрузі.

XS
SM
MD
LG