Доступність посилання

ТОП новини

У Росії за шпигунство на користь України судять пенсіонера


У Санкт-Петербурзі за звинуваченням у шпигунстві на користь України судять 69-річного капітана першого рангу у відставці Владислава Нікольського. Підсудному загрожує до 20 років за ґратами, повідомляє російська редакція Радіо Свобода.

За версією обвинувачення, у 2011 році Нікольський як співробітник Науково-дослідного інституту кораблебудування і озброєння Військово-морського флоту отримав від начальника відділу технічної документації ремонтну документацію з проекту найбільшого у світі десантного корабля на повітряній подушці «Зубр». Це судно було розроблене наприкінці 70-х років минулого століття, воно експортувалося, зокрема і до країн НАТО.

Слідство встановило, що Нікольський оцифрував документацію, створив дві електронні скриньки, куди закачав 10 тисяч сторінок про «Зубр» і надіслав замовнику SMS-повідомлення з логінами та паролями. Невдовзі вміст скриньок переглянули користувачі з IP-адрес, розташованих в Україні. Так, на думку слідства, відбулася контрабанда документів, які можуть бути використані при створенні військової техніки.

На початковому етапі слідство вважало, що матеріали не містять секретних відомостей. Але згодом серед них був виявлений каталог стандартів військових кораблів, засекречений у середині 2000-х років. ФСБ нарахувала втрат на 200 тисяч доларів.

XS
SM
MD
LG