Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці вважають фіскальну службу найбільш корумпованою – дослідження


Представники бізнесу в Україні вважають Державну фіскальну службу, Держземагентство та ДАІ найкорумпованішими органами влади в Україні. Про це свідчать результати дослідження «Рівень сприйняття корупції бізнесом», проведеного спільно «Transparency International Україна», аудиторською фірмою PricewaterhouseCoopers, соціологами з GfK Ukraine і «ПриватБанком».

25 відсотків опитаних зізналися, що зазнали фактів корупції та хабарництва з боку податкової, 7,1 відсотка – від Державного агентства земельних ресурсів, 5,1 відсотка – від ДАІ.

Також до переліку відомств, із боку яких підприємці стикалися з корупцією, потрапили зокрема митниця (4 відсотки), Міністерство внутрішніх справ (4 відсотки), обласні адміністрації (3,7 відсотка), санітарно-епідеміологічна служба (2,9 відсотка). Серед галузей економіки, які найбільше піддаються впливу корупції, лідерами стали сільське господарство, промисловість, торгівля, транспорт і звʼязок.

«Корупція становить загрозу національній безпеці, перешкоджає розвитку бізнесу та залученню інвестицій», – зазначив заступник голови адміністрації президента Дмитро Шимків, який також взяв участь у презентації дослідження.

У відповідь на запитання Радіо Свобода Шимків зауважив: найчастіше корупційні дії відбувалися під час перевірок, хоч уряд і запровадив на них мораторій. «Оскільки діє мораторій на перевірки, найчастіше перевіряльники заходили за допомогою Генпрокуратури. Вона мала право перевіряти підприємства в рамках загального нагляду. Другий спосіб – перевірка в рамках справ, розпочатих до мораторію. Нині після призначення нового генерального прокурора прокуратура загальний нагляд не здійснює, і мені повідомляють, що ця схема вже не діє», – розповів Шимків Радіо Свобода.

Згідно з результатами дослідження, 57,2 відсотка опитаних вважають, що ситуація з корупцією в Україні за останні півроку залишилася незмінною. Ще 27,7 відсотка відповіли, що ситуація погіршилася. 15,1 відсоток респондентів вважають, що ситуація покращилася.

Опитування тривало у лютому-березні за методом телефонних інтервʼю із керівниками підприємств. Загальний розмір опитаної вибірки – 2741 підприємство.

Жодне зі згаданих відомств на результати дослідження поки не відреагувало.

XS
SM
MD
LG