Доступність посилання

ТОП новини

Опитування в Молдові: більшість хоче в Митний союз, а не в ЄС


За оприлюдненими в Молдові результатами опитування, в разі референдуму щодо вступу країни до Європейського союзу це підтримали б 39,5 відсотків опитаних, проти були б майже 42 відсотки. Натомість у разі референдуму про Митний союз під проводом Росії за вступ голосували б майже 58 відсотків, а проти були б понад 26 відсотків, повідомили в Кишиневі автори дослідження «Барометр громадської думки».

У разі вибору між вступом до ЄС чи Митного союзу за Євросоюз були б 32 відсотки, а за Митний союз 50 відсотків опитаних, свідчать дані дослідження.

Так само мала і підтримка вступу Молдови до НАТО: нині за це проголосували б понад 23 відсотки опитаних, проти були б понад 48 відсотків.

Автори звертають увагу, що підтримка західного вектору розвитку Молдови зменшилася: в попередньому такому дослідженні в листопаді минулого, 2014 року, за вступ до ЄС на гіпотетичному референдумі голосували б 44 відсотки, а проти були б 35%; за вступ до Митного союзу були б 47 відсотків, проти – 29%. А в разі прямого вибору ЄС обрали б у листопаді 39 відсотків, Митний союз – 43 відсотки опитаних.

Причини такої зміни автори дослідження не коментують.

Іще один із результатів опитування – що громадяни Молдови серед закордонних політиків мають найбільшу довіру до президента Росії Володимира Путіна: йому довіряють чи «дуже довіряють» 60,5 відсотків опитаних.

Опитування на замовлення Інституту публічної політики Молдови провів 28 березня – 7 квітня нинішнього, 2015 року, Центр соціологічних і ринкових досліджень CBS-AXA. Було опитано 1104 особи, старші від 18 років. Максимальна похибка дослідження – ±2,8%.

Молдова останніми роками йде зовнішньополітичним курсом на вступ до ЄС і НАТО. Зокрема, країна підписала угоду про асоціацію з Євросоюзом, яка передбачає також створення зони вільної торгівлі (нині триває її ратифікація у країнах ЄС), і ще рік тому отримала безвізовий короткотерміновий в’їзд до «шенгенських» держав для своїх громадян.

XS
SM
MD
LG