Доступність посилання

ТОП новини

Чільний діяч ЄС закликає європейську спільноту до негайних дій щодо мігрантів


У Середземному морі перекинулося судно з мігрантами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

У Середземному морі перекинулося судно з мігрантами

Координатор зовнішньої політики Європейського союзу Федеріка Моґеріні заявила, що ЄС має «моральний обов’язок» відвертати трагедії, що стаються, коли нелегальні мігранти намагаються дістатися до Європи морем.

За словами верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, Євросоюз «більше не має виправдань для бездіяльності».

Перед початком засідання Ради ЄС у Люксембурзі у форматі міністрів закордонних справ Моґеріні наголосила, що діяти має і Європейський союз як спільнота, і країни-члени окремо.

Це засідання присвячене саме питанню нелегальних мігрантів.

А голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що розглядає можливість скликати ще цього тижня й саміт голів держав і урядів країн ЄС, щоб обговорити наплив нелегальних мігрантів.

Така активність була терміново викликана трагедією, що сталася в ніч із суботи на неділю, з 18 на 19 квітня, в Середземному морі – там біля італійського острова Лампедуза, традиційної для нелегалів точки потрапляння на територію країн ЄС, перекинулося чергове судно з мігрантами, і припускають, що загинути могли до 700 людей.

Якщо це число підтвердиться, це стане найгіршою такою катастрофою в Середземному морі.

Наплив мігрантів до Європи з країн Північної Африки і Близького та Середнього Сходу останнім часом зростає: до попередніх причин втечі, таких, як економічні, додаються дедалі активніші дії ісламістів та інших повстанців у низці країн регіону. Значна частина втікачів намагається дістатися до Європи Середземним морем у переповнених суднах, які часто прямують до південних країв Італії.

XS
SM
MD
LG