Доступність посилання

ТОП новини

ООН: унаслідок катастрофи судна з мігрантами на вихідні загинули понад 800 людей


Цих урятували: переповнене судно з 446 мігрантами біля берегів Калабрії вранці 21 квітня 2015 року, відеокадр Берегової охорони Італії
Цих урятували: переповнене судно з 446 мігрантами біля берегів Калабрії вранці 21 квітня 2015 року, відеокадр Берегової охорони Італії

В Організації Об’єднаних Націй заявляють, що, як виглядає, понад 800 людей загинули, коли переповнене нелегальними мігрантами судно затонуло на вихідні в Середземному морі.

Як повідомили в Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців, до такої оцінки дійшли за результатами опитування більшої частини з 28 осіб, яких урятували після катастрофи.

Тим часом правоохоронці Італії офіційно взяли під арешт двох із урятованих – капітана судна і члена екіпажу-сирійця: їх підозрюють у сприянні нелегальному перевезенню людей.

Їх спершу затримали ще в суботу, 19 квітня, на Сицилії, куди доставили врятованих.

Ця трагедія нарешті повністю показала Європейському союзові все зло, яке несе з собою нелегальне транспортування людей, заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

У понеділок, 20 квітня, міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу на терміновій зустрічі, скликаній через цю трагедію, розробили план із 10 пунктів, що має на меті відвертати такі події й боротися з ними. Серед пунктів плану – суворіший контроль і реєстрація мігрантів на території країн ЄС, у першу чергу на півдні Італії й Греції, куди нелегальних мігрантів прибуває найбільше, а також посилення рятувальних можливостей у Середземному морі.

Цей план мають розглянути лідери країн ЄС на позачерговому саміті в четвер, 23 квітня.

Судно з сотнями нелегальних мігрантів затонуло в Середземному морі в ніч із суботи на неділю, з 18 на 19 квітня, поза територіальними водами Лівії на шляху до південних берегів Італії. Точне число людей, які перебували на ньому, досі не відоме. Як припускають, це була найгірша така катастрофа в Середземному морі серед безлічі, що стаються постійно.

За оцінками Міжнародної організації з міграції, тільки від початку нинішнього, 2015 року в Середземному морі при невдалих спробах нелегально дістатися до Європи загинуло понад 1 тисячу 750 мігрантів – більш як утридцятеро більше, ніж за такий самий період 2014 року.

Наплив мігрантів до Європи з країн Північної Африки і Близького та Середнього Сходу останнім часом зростає: до попередніх причин втечі, таких, як економічні, додаються дедалі активніші дії ісламістів та інших повстанців у низці країн регіону. Значна частина втікачів намагається нелегально дістатися до Європи Середземним морем у переповнених суднах, які часто прямують до південних частин Італії чи Греції.

XS
SM
MD
LG