Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко домовляється з Олландом про координацію у виконанні мінських угод


Петро Порошенко і Франсуа Олланд під час зустрічі в Парижі, 22 квітня 2015 року
Петро Порошенко і Франсуа Олланд під час зустрічі в Парижі, 22 квітня 2015 року

Президенти України і Франції під час зустрічі в Парижі домовилися про чітку і тверду координацію дій щодо повного виконання мінських угод, повідомив Петро Порошенко на спільній із Франсуа Олландом прес-конференції після їхньої зустрічі.

За словами українського керівника, йдеться в першу чергу про повне припинення вогню, «якого, на жаль, зараз не існує, за інформацією ОБСЄ, не через вину української сторони».

Також президент заявив про необхідність відведення важкого озброєння, звільнення всіх заручників, безперешкодного доступу ОБСЄ на всі точки, де може зберігатися зброя, встановлення пунктів спостереження і 24-годинного чергування на них.

Президенти Порошенко та Олланд домовились, що обидва докладатимуть максимум зусиль для підвищення ефективності, сили і спроможності місії ОБСЄ, інформує прес-служба голови української держави.

Президент заявив і про необхідність додаткової безпекової присутності на Донбасі, яка зараз там потрібна. «Щодо формату необхідно обов’язково знайти компроміс», – сказав він. Голова держави наголосив, що і миротворці, і поліційні місії можуть стати гарантією забезпечення миру та стабільності. «Ми маємо знайти варіант, який буде максимально ефективним», – сказав Порошенко і додав: «Миротворці не є альтернативою ОБСЄ. Кожен із них має свої функції. Завдання миротворців – унеможливити відхід від мирних домовленостей».

Президент наголосив, що досягнення миру на Донбасі – не лише українське питання, а й питання європейської та глобальної безпеки.

Говорячи про необхідність політичного врегулювання, Порошенко знов наголосив на важливості проведення чесних і прозорих виборів на Донбасі для обрання законних представників Донбасу, з якими треба вести переговори щодо облаштування мирного життя.

Президент також наголосив на важливості вирішення питання звільнення заручників, особливо Надії Савченко, мовиться в повідомленні.

Петро Порошенко в середу, 22 квітня, перебуває з робочим візитом у Франції. В його перебігу він, зокрема, закликав парламент Франції якнайшвидше ратифікувати Угоду про асоціацію України і ЄС.

XS
SM
MD
LG