Доступність посилання

ТОП новини

У ДТЕК закликали проблеми в енергетичній галузі не переводити в політичну площину


У компанії ДТЕК заявили, що публічні звинувачення компанії в організації акцій протестів шахтарів – це не що інше, як бажання перекласти відповідальність за серйозну кризу в енергетичній галузі на приватну компанію і спроба чиновників уникнути відповідальності за бездумну політику щодо вугільників та енергетиків.

«Яскравим підтвердженням спекуляцій є факт того, що ДТЕК регулярно обвинувачується в отриманні державних дотацій, які компанія не отримувала і не просила за всі 10 років своєї роботи. Незважаючи на важкі економічні умови в країні, ДТЕК не допускає затримок виплати заробітної плати співробітникам всього 130-тисячного колективу. При цьому ігноруються об’єктивні дані про багатотисячні страйки українських гірників на державних шахтах: ДП «Волиньвугілля», ДП «Львіввугілля», ДП «Селідоввугілля» у Донецькій області, ДП «Красноармійськвугілля», – мовиться у заяві.

У компанії також наголосили, що у сьогоднішній ситуації соціальний вибух, який стався в галузі, – це результат затягування з вирішенням ключових проблем протягом 6 місяців.

«Ми закликаємо всі сторони не переводити економічні проблеми в політичну площину. Зараз, перш за все, необхідно почути вимоги людей і зняти соціальне напруження. Майбутнє енергетичної галузі України залежить від реформ. Ми знову закликаємо Міністерство енергетики та вугільної промисловості негайно приступити до реалізації положень закону про засади функціонування ринку електричної енергії України (N663-VII від 24.10.2013), впровадження прозорих і зрозумілих правил функціонування галузі, залучення трудових колективів, профспілок, енергетичних компаній та експертів у процес реалізації реформ. Україні необхідний вільний ринок енергетики, що відповідав би новим потребам економіки країни», – наголошується у заяві.

У січні й березні протестували близько тисячі шахтарів. Вони вимагали повернути держдотації вугільної галузі, спрямовувати кошти на розвиток і будівництво шахт, а також переглянути зростання оподаткування доходів гірників. Серед демонстрантів були представники як державних шахт, так і приватних, що входять в енергохолдинг ДТЕК.​

ДТЕК – найбільша приватна вертикально інтегрована енергетична компанія України – входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент», яка належить бізнесменові Рінату Ахметову.

Сьогодні гірники мітингують у Києві вже вдруге за останні два дні. 22 квітня шахтарі від Верховною Радою вимагали від президента звільнити міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, виплатити заборгованість із зарплати, а також скликати РНБО, щоб розібратися із кризовою ситуацією у вугільній промисловості.

XS
SM
MD
LG