Доступність посилання

ТОП новини

ЄС надає сили й кошти для дій щодо мігрантів у Середземному морі


Учасники саміту у Брюсселі вшановують хвилиною мовчання пам’ять мігрантів, які загинули на шляху до Європи, 23 квітня 2015 року
Учасники саміту у Брюсселі вшановують хвилиною мовчання пам’ять мігрантів, які загинули на шляху до Європи, 23 квітня 2015 року

Лідери держав-членів Європейського союзу ухвалили посилити заходи проти незаконного перевезення людей і на допомогу жертвам таких дій у Середземному морі.

На позачерговому саміті Євросоюзу вони домовилися надати додаткові судна, літаки й вертольоти для порятунку мігрантів, судна яких зазнають катастроф.

Крім того, вони вирішили потроїти до 9 мільйонів євро на місяць фінансування прикордонної операції ЄС для патрулювання Середземного моря.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні отримала завдання розробити дипломатичні підходи, що дали б можливість військовим країн ЄС вдаватися до воєнних акцій проти суден незаконних перевізників мігрантів, не порушуючи міжнародного права і прав людини.

Як сказав президент Європейської ради Дональд Туск, має йтися про дії з метою захоплювати чи знищувати такі судна ще до того, як їх використають для перевезення мігрантів.

Як заявив після зустрічі президент Франції Франсуа Олланд, для цього була б необхідна резолюція Ради безпеки ООН.

Він додав, що до літа Євросоюз хоче провести саміт із участю країн Африки, щоб з’ясувати, як разом подолати кризу з мігрантами, що останніми роками все наростає.

Терміновий саміт ЄС скликали по тому, як у ніч із 18 на 19 квітня в Середземному морі затонуло судно з сотнями нелегальних мігрантів поза територіальними водами Лівії на шляху до південних берегів Італії. Точне число людей, які перебували на ньому, досі не відоме; врятували з нього 28 осіб, а загинули, як вважають, понад 800 людей. Як припускають, це була найгірша така катастрофа в Середземному морі серед безлічі, що стаються постійно.

За оцінками Міжнародної організації з міграції, тільки від початку нинішнього, 2015 року в Середземному морі при невдалих спробах нелегально дістатися до Європи загинуло понад 1 тисячу 750 мігрантів – більш як утридцятеро більше, ніж за такий самий період 2014 року.

Наплив мігрантів до Європи з країн Північної Африки і Близького та Середнього Сходу останнім часом зростає: до попередніх причин втечі, таких, як економічні, додаються дедалі активніші дії ісламістів та інших повстанців у низці країн регіону. Значна частина втікачів намагається нелегально дістатися до Європи Середземним морем у переповнених суднах, які часто прямують до південних частин Італії чи Греції.

XS
SM
MD
LG