Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії і Словаччині закликають не допустити приїзду російських байкерів


Емблема мотоклубу «Нічні вовки»
Емблема мотоклубу «Нічні вовки»

Чеські і словацькі політики, громадські та культурні діячі, письменники і журналісти звернулися до лідерів Польщі, Чехії, Словаччини, Австрії та Німеччини не допустити в’їзду російського мотоклубу «Нічні вовки» на території цих країн.

«Банда «Нічних вовків» втілює владні претензії Росії на сьогоднішній мирний європейський світ, вона діє поза рамками вільних демократичних суспільств», – мовиться у зверненні.

На думку авторів звернення, «Нічні вовки» залякують громадян, поширюють ненависть, страх і насильство, відтак, вважають вони, щодо них можна «вимагати втілення санкцій, які обмежують вільне пересування ЄС».

Звернення, підписане 75 відомими громадянами Чехії та Словаччини, надіслали міністрові закордонних справ Словаччини Мірославу Лайчакові і міністрові внутрішніх справ Словаччини Роберту Калінякові. Його передали також лідерам Польщі, Чехії, Австрії, Німеччини та Угорщини.

У п’ятницю, 24 квітня, у Празі відбувся мітинг проти проїзду «Нічних вовків» до Чехії. Натомість чеський президент Мілош Земан заявив, що не має нічого проти приїзду «Нічних вовків» до Європи. На його думку, «вони хочуть знову довезти російський прапор до Берліна і пригадати так 70-річчя звільнення Берліна Червоною армією».

Польське МЗС 24 квітня передало у посольство Росії у Варшаві ноту, що учасники мотоклубу «Нічні вовки» не зможуть потрапити до Польщі, оскільки їм відмовлено у в’їзді. Міністерство обґрунтувало своє рішення тим, що польська сторона не отримала детальної інформації про графік перебування російських байкерів на території країни, їхній маршрут та місця нічлігів.

У Варшаві побоюються, що рейд «Нічних вовків» може супроводжуватися небезпечними провокаціями, оскільки цей російський мотоклуб відомий своїми шовіністичними поглядами, а також підтримкою проросійських сепаратистів на сході України.

МЗС Росії висловило обурення щодо відмови Польщі.

Згідно з оприлюдненим планом, з нагоди 70-річчя закінчення Другої світової війни російські «Нічні вовки» планували здійснити «європейське турне», проїхавши з Москви через Польщу, Словаччину, Австрію, Чехію та Німеччину, щоб 9 травня бути у Берліні.

XS
SM
MD
LG