Доступність посилання

ТОП новини

США занепокоєні, що бойовики на Донбасі перешкоджають місії ОБСЄ


Shutterstock
Shutterstock

США занепокоєні фактами перешкоджання бойовиками діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зі здійснення спостереження за дотриманням режиму припинення вогню.

Як повідомляє прес-служба Державного департаменту США, про це заявила виконувач обов'язків речника Держдепартаменту Марі Гарф.
«Підтримувані Росією сепаратисти на сході України продовжують перешкоджати спостерігачам ОБСЄ виконувати свою роботу через блокування доступу до чималих територій, які знаходиться під їхнім контролем», − сказала Гарф.

За її словами, найсвіжішим прикладом є нещодавнє блокування бойовиками можливості місії ОБСЄ відвідати райони на схід від Маріуполя.

Гарф нагадала, що підтримувані Росією бойовики підписали Мінські домовленості та план імплементації цих угод, які передбачають надання можливості місії ОБСЄ на Донбасі здійснювати контроль за дотриманням режиму припинення вогню та відведенням важкого озброєння.

«Але цього не відбувається. Позбавлення доступу для ОБСЄ створює правдоподібність того, що сепаратистам є що ховати. Ми знову закликаємо до забезпечення вільного і необмеженого доступу по всій території України для ОБСЄ, у тому числі до українсько-російського кордону, та наполегливо закликаємо всі сторони співпрацювати з ОБСЄ для запобігання подальшого насильства», − сказала Гарф.

24 квітня спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ заявили, що бойовики угруповання «ДНР» не пустили їх на територію селища Широкине, підконтрольну сепаратистам. Донецький аеропорт і Широкине останнім часом були місцями активних бойових дій на порушення режиму припинення вогню і відведення важких озброєнь, про який домовилися ще в лютому лідери України, Росії, Німеччини і Франції.

XS
SM
MD
LG