Доступність посилання

ТОП новини

Україні важлива підтримка світу в подоланні чорнобильських проблем – Порошенко в річницю аварії


Президент України Петро Порошенко у неділю, 26 квітня, в річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції заявив про сподівання Києва на підтримку світу в подоланні наслідків аварії, що сталася двадцять дев’ять років тому. Про це йдеться у зверненні глави держави, розміщеному на його сайті.

«Наслідки катастрофи важким тягарем лягли на плечі нашого народу. За нинішніх непростих часів для України особливо важлива підтримка світової спільноти у подоланні чорнобильських проблем. Сподіваємося, що спільно з країнами-донорами ми зведемо надійне і безпечне укриття над зруйнованим енергоблоком, щоб назавжди захистити українців, інші народи від повторення трагедії 1986 року», – йдеться у заяві.

Сьогодні президент Петро Порошенко планує відвідати Чорнобильську АЕС.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Безпосередньо від вибуху і при гасінні пожежі загинула 31 людина, понад 200 були госпіталізовані. Водночас точну кількість людей, які передчасно померли або втратили здоров’я внаслідок аварії, підрахувати неможливо. Протягом кількох років у ліквідації наслідків аварії взяли участь приблизно 600 тисяч людей. Чорнобильська АЕС повністю припинила роботу 2000 року.

XS
SM
MD
LG