Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: на виборах в Казахстані не було реальної опозиції


Нурсултан Назарбаєв
Нурсултан Назарбаєв

Організація з безпеки і співпраці в Європі заявляє, що громадяни Казахстану мали обмежений вибір під час виборів президента країни 26 квітня через відсутність реальної опозиції й обмеження свободи слова.

Глава місії спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Корнелія Йонкер заявила в Астані, що Нурсултан Назарбаєв і його політична партія домінують у політиці. Виборцям не був запропонований реальний вибір між політичними альтернативами, заявили в ОБСЄ. Також спостерігачі відзначили значне обмеження свободи висловлення думки.

Водночас глава місії спостерігачів Шанхайської організації співпраці Дмитро Мезенцев заявив, що президентські вибори в Казахстані були прозорими, вільними і демократичними.

За даними Центральної виборчої комісії Казахстану, Нурсултан Назарбаєв був переобраний на черговий термін на виборах у неділю, набравши 97,7 відсотка голосів виборців.

Назарбаєв незмінно керує Казахстаном іще з радянських часів – 1989 року. Відтоді він кілька разів переобирався, найчастіше на позачергових виборах, або продовжував свій термін на посаді через референдум без виборів. На попередніх виборах, 2011 року, він, за офіційними даними, отримав майже 96 відсотків голосів виборців. Міжнародні спостерігачі не визнавали вільними й чесними жодні з цих виборів.

XS
SM
MD
LG