Доступність посилання

ТОП новини

За рік після Євромайдану не люстрували жодного суддю – Соболєв


Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

На сьогодні суди і правоохоронні органи найбільше з усіх гілок влади саботують реалізацію закону про очищення влади, заявляє голова парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції, керівник Громадського люстраційного комітету Єгор Соболєв.

«За рік після Євромайдану не люстрований жоден суддя! І це при тому, що було ухвалено два закони: один – спеціалізований закон про люстрацію суддів, і другий – про люстрацію всіх, включно з органами правосуддя. Чому так? Тому що судова влада наглухо заблокувала процес власного очищення», – зазначив Соболєв.

Він також запропонував проводити люстраційні перевірки кандидатів у депутати всіх рівнів і кандидатів у президенти України. Також, за словами Кернеса, члени парламентського комітету з питань протидії корупції і фахівці Громадського люстраційного комітету пропонують ввести кримінальну відповідальність за саботаж, який зараз є найбільшою проблемою на шляху виконання закону про очищення влади.

Закон «Про очищення влади», що передбачає люстрацію посадовців в Україні за низкою критеріїв, набув чинності 16 жовтня 2014 року.

У листопаді минулого року Верховний суд України звернувся до Конституційного суду з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, низку положень цього закону. Ще одне подання з приводу цього закону надійшло від Верховного суду у березні цього року.

Крім того, у січні цього року з клопотанням щодо закону «Про очищення влади» до Конституційного суду звернулися 47 народних депутатів. Конституційний суд України об’єднав усі три конституційні подання в одне провадження.

XS
SM
MD
LG